Aktuality

Aplikace Smart City Compass

Ve spolupráci České rady pro šetrné budovy (CZGBC), Univerzitního centra energeticky efektivních budov (ČVUT UCEEB) a Fakulty informačních technologií ČVUT vzniká aplikace Smart City Compass, která radnicím usnadní strategické plánování založené na reálných dosažených parametrech měst.

Softwarový nástroj má českým obcím přinést možnost standardizovaného přístupu k realizaci a vyhodnocení vlastního technologického pokroku v oblasti Smart Cities souběžně s hodnocením udržitelného rozvoje. ČVUT koordinuje vývoj s aplikačním garantem, kterým je Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky.

Česká rada pro šetrné budovy má na starosti seznamování vybraných cílových skupin s aktivitami a výsledky projektu. Po dokončení aplikace v roce 2021 by se měla rozrůst zatím nepočetná skupina měst, jejichž představitelé důsledně plánují a monitorují zavádění chytrých technologií.

Softwarový nástroj přináší tři klíčové funkce:
● vzdělávací funkci ve vztahu k obcím ČR,
● funkci průvodce pro stanovení kvantifikovaných cílů Smart Cities,
● umožnění monitoringu a evaluace pokroku při implementaci konceptu Smart Cities na místní úrovni.

K aplikaci byly zpracována podkladová studie, která shrnuje klíčové poznatky a východiska pro přípravu tohoto softwarového nástroje. Projekt vychází z existující metodiky vyvinuté pro MMR ve spolupráci ČVUT a CZGBC a z potřeby identifikované spolu s MMR. Klíčovou přidanou hodnotou nástroje bude převedení indikátorů SC do interaktivní elektronické podoby a usnadnění procesu evaluace. Nástroj bude dokončen do dubna 2021.

mi s využitím podkladů CZGBC