Aktuality

Brněnská fakulta architektury slaví 100. výročí zahájení výuky

Brněnská fakulta architektury zahájila oslavy stého výročí počátků výuky architektů na české technice. Jubileum je pro fakultu nejen příležitostí k ohlédnutí do minulosti, ale také k úvahám o tom, jak by mělo vzdělávání architektů vypadat v dalších dekádách. V nadcházejícím roce je na fakultě v plánu řada setkání, přednášek, výstav, koncertů a projekcí.

Odbor architektury a pozemního stavitelství zřídili na české technice v Brně 5. listopadu 1919. V následujících dekádách se členy pedagogického sboru stali například Emil Králík, Bohuslav Fuchs, Miroslav Masák nebo Ivan Ruller. Dnes je fakulta architektury samostatnou součástí Vysokého učení technického, které letos jako celek slaví 120 let.

Na dvoře fakulty u příležitosti výročí vznikla prostorová instalace, která se bude v nadcházejícím roce proměňovat. Je určena akademické obci i veřejnosti. „Fakultní dvůr bude otevřený pro všechny, kteří budou chtít zažít intimitu adventního času, bujarost lidové hostiny, vzrušení sportovního zápolení, napětí filmového představení nebo jen radost ze setkání s přáteli a posezení u dobré kávy,“ uvedl v tiskové zprávě děkan fakulty Jan Kristek.

Proměna dvora fakulty na veřejný prostor je zároveň symbolickým zdůrazněním hodnot, na kterých by měla výuka architektury v následujícím století stavět. Závěrem ročních oslav bude divadelní zpracování vztahu architektů Josefa Hoffmanna a Adolfa Loose, které vznikne z iniciativy fakulty u příležitosti oslavy 150. výročí jejich narození.

Loos je brněnský rodák, Hoffmann ve městě studoval. Připomínka významného výročí by také měla otevírat komplikované téma vztahu Čechů a Němců a poukázat na skutečnost, že výuka architektury v Brně by nebyla myslitelná bez existence původní německé techniky.

zpráva ČTK

Program oslav najdete zde nebo na facebookové stránce FA