Aktuality

Byl vyhlášen další ročník soutěže Stavba roku

Nadace pro rozvoj architektury vyhlašuje již 22. ročník soutěže Stavba roku. Stejně jako tomu bylo u předešlých ročníků, je i tento součástí Dnů architektury a stavitelství, organizovaných SIA – Radou výstavby, jejichž vrcholem bude slavnostní setkání v Senátu Parlamentu České republiky. Aktuální ročník se nachází na samém začátku – uzávěrka pro podání přihlášek je 31. května 2014.
Na sklonku léta 4. 9. 2014 proběhne v sídle Nadace Nominační večer, během kterého bude vyhlášeno 15 nominací na titul, udělena Cena za českou stavbu v zahraničí a Cena Nadace ABF a CPD za energeticky úspornou budovu. Soutěž vyvrcholí 9. 10. 2014 v Senátu Parlamentu České republiky. Během slavnostního vyhlášení bude uděleno 5 titulů STAVBA ROKU bez rozdílu pořadí, dále pak zvláštní ceny: Cena předsedy Senátu Parlamentu České republiky za nejlepší stavbu určenou k veřejnému účelu, Cena primátora hlavního města Prahy za nejpřínosnější stavbu v rozvoji města. Veřejnost bude mít možnost vybrat svou cenu od 4. 9. 2014 do 9. 10. 2014 na webových stránkách www.stavbaroku.cz. Novinkami letošního ročníku jsou Cena za veřejný prostor s patronací MMR a AUUP a nová kategorie Projekt roku s heslem: „Bez kvalitního projektu nemůže vzniknout Stavba roku.“
Slavnostním večerům předchází práce odborné poroty složené ze zástupců vypisovatelů. Ti nejprve na začátku června vyberou na základě projektové dokumentace a fotografií stavby, které postoupí do druhého kola. Tyto stavby porotci během června navštíví a důkladně prohlédnou.
Vypisovatelé soutěže zůstávají beze změny. Vedle Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství jsou mezi nimi Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR.
Záštitu 22. ročníku soutěže Stavba roku 2014 udělil předseda Senátu Parlamentu České republiky, dále bylo požádáno o záštitu: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Ministerstvo dopravy ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo kultury ČR, primátor hlavního města Prahy, Státní fond dopravní infrastruktury, Státní fond životního prostředí, Státní fond pro rozvoj bydlení.

tisková zpráva