Aktuality

COLORLAK slaví 85 let od založení

COLORLAK je v součastné době největším českým výrobcem a distributorem nátěrových hmot. Vše začalo v roce 1925, kdy Ing. Ludvík Kirschner založil malou chemotechnickou továrnu ve Starém Městě u Uherského Hradiště.
 
V tehdejších dobách firma vyráběla v pronajatých prostorech laky na parkety, mořidla, dezinfekční a impregnační prostředky na dřevo. Po válce nastoupil do firmy specialista na výrobu barev Ing. Erich Sendler, pod jehož vedením byla značně zkvalitněna výroba nátěrových hmot. V roce 1948 byla po zestátnění zavedena ve firmě národní správa a od 1. 1. 1949 byla firma KIRSCHNER začleněna do n. p. Spojené továrny na barvy a laky se sídlem v Praze. V rámci několika reorganizací průmyslu v ČSSR byl podnik posupně přejmenován a nakonec organizačně začleněn jako závod 04 do Barvy a laky, n. p., Praha. Technologie výroby pak zůstala na dlouhou dobu stejná.
Velkou rekonstrukci prodělal závod ve Starém Městě v období 1980–1986, kdy se realizovala výstavba objektů stavby FSNH (Fyzikálně schnoucí nátěrové hmoty). Po dokončení stavby zaměstnávala firma 613 zaměstnanců a dosáhla roční produkce 52 600 tun nátěrových hmot. V červenci roku 1989 se závod ve Starém Městě odtrhl od podniku Barvy a laky a vznikl samostatný státní podnik COLORlak v čele s ředitelem Ing. Janem Žárovským. Po listopadu 1989 se postupně odpojily slovenské pobočky a strojní závod a v podniku proběhly organizační a strukturální změny. V souvislosti s kuponovou privatizací vznikl 1. září 1993 COLORLAK, a. s.
Období 1995–2000 bylo pro COLORLAK nepříznivé, neboť se nedokázal přizpůsobit novému tržnímu prostředí a vykazoval každoroční hospodářský pokles. Ten zastavil v roce 2000 nový majitel firmy, který úspěšně navázal na úspěchy tradiční výroby barev v Uherském Hradišti. Díky tomuto kroku může dnes společnost COLORLAK oslavit své 85. výročí.
Do skupiny COLORLAK vedle mateřského výrobního závodu ve Starém Městě a v Bílovicích patří také několik obchodních firem. Mezi největší velkoobchodní distribuční sítě nátěrových hmot v České republice se řadí akciová společnost
Panter Color, a. s. Pro malospotřebitele jsou určeny specializované prodejní sítě SVĚT PROFI BAREV. Prodej a distribuci na Slovensku zajišťuje dceřiná společnost COLORLAK SK, s. r. o. Ta zároveň provozuje síť prodejen FEB a ColorProfi, ve které je značka COLORLAK plnohodnotně zastoupena. Ke společnosti patří i závod EKOLAK, s. r. o., v Bílovicích, který se specializuje na výrobu interiérových malířských barev, fasádních a zateplovacích systémů.
Společnost je od roku 1996 držitelem certifikátu systému řízení jakosti ISO 9001 a od roku 2002 také držitelem certifikátu systému řízení environmentu ISO14001. V součastné době ročně vyrábí a prodává zhruba 9 tisíc tun nátěrových hmot. Každoročně tak posiluje významné postavení nejen na tuzemském trhu ale i zahraničí. Vývoz nyní tvoří z celkového obratu více než 20 %. Hlavními odběrateli jsou Slovensko, Polsko, Bulharsko, Chorvatsko, Litva a Rusko.
wd s použitím podkladů společnosti Colorlak