Aktuality

Dekadence šikmých střech

Firma DÖRKEN, s. r. o., jako dceřiná společnost německého výrobce EWALD DÖRKEN AG působí na českém trhu se stavebními materiály od roku 1996. Za tuto dobu jsme se setkali s nejrůznějšími způsoby prosazování rozličných značek pojistných hydroizolací na střechařském poli.
I přes všelijaké poziční boje se postupně dařilo šikmé střechy díky neustálému vývoji samotných materiálů a návazných konstrukčních skladeb úspěšně posouvat technicky vpřed. Vše se rovněž dařilo i ve spojitosti s navazujícími procesy, a to jak v podobě samotných návrhů konstrukčních skladeb, tak realizačních postupů. Vytrvalá, dlouhodobá osvěta, podporovaná příslušnou legislativou ve formě technických norem a navazujících pravidel, se těšila všeobecnému uznání všech, kteří mají co do činění se šikmými střechami.
Březen roku 2011 však tuto slibně rozjetou etapu českého střechařství nasměroval za hranice zdravého technického rozumu. Kdo od nové normy ČSN 731901 očekával posun vpřed, byl zklamán. Diktatura obchodních řetězců se stavebními materiály započala své ryze obchodní zájmy prosazovat naplno i na legislativním poli, tedy novým originálním způsobem. Na základě všeobecně vyvolaného dojmu jejich monopolu na vědomosti vznikla technicko-informační kampaň, jejíž snahou je údajně zjednodušit a urychlit jak navrhování, tak realizaci staveb. Vpodstatě z ní plyne, že jako prevence před pochybením při navrhování i realizaci systémů šikmých střech je nejlepší používání střech plochých, což potlačuje historickou tradici používání šikmých střech na území České republiky. Nejlepším přítelem je pro zhotovitele všemocný asfaltový pás. Zůstává však otázkou, jedná- li se o pokrok. Zájem o likvidaci šikmé střechy, tak jak ji známe, je však zřetelný.
Namísto očekávaného vylepšení zažité ČSN 731901 jsme svědky devastace všeho, co jsme se po léta učili. Všeho, co v šikmých střechách nebylo vzhledem k postupnému vývoji již úplně aktuální, ale bylo logické a funkční.
Již samo zcela zbytečně změněné názvosloví v normě vyvolává otázku, zda autorova urputná touha po změně není poněkud samoúčelná.
Z pojistné hydroizolace se stává vodotěsnicí vrstva a zároveň také doplňková hydroizolační vrstva.
Dále tato vrstva může být rovněž vzduchotěsnicí… Zde je dobré si povšimnout a uvědomit, jak se nároky na dnes běžně používané fóliové (postaru) pojistné hydroizolační systémy stupňují.
Jejich prvotní úkol působit jako pojistný hydroizolant v případě, že hydroizolace v podobě krytiny selže, se vystupňoval a svými nároky hydroizolační vrstvy ještě překonal. Jinak, co se týká názvosloví, jedná se o změnu velmi „ekologickou“, neboť všichni výrobci budou např. muset přepracovat veškeré propagační i technické materiály.
Výsledkem nepřehledného normového rojení definic a ustanovení jsou pak standardním způsobem neproveditelné či naprosto zbytečně prodražené střechy. Asfaltové pásy jako součást konstrukčních skladeb v podobě pojistných hydroizolačních a vzduchotěsných vrstev vše jen podtrhují. Snaha o přetvoření šikmé střechy na plochou se tak nezapře. Máme se tedy opravdu nač těšit. Práce s plamenem, manipulace s těžkými rolemi, výluhy asfaltů do interiéru (v případě nadkrokevních systémů), komfort pokládky a příjemné hašení v případě požáru. V porovnání se zpracováním lehkých fóliových systémů se jedná o pokrok velmi zdařilý.
V čem tedy spočívá technické zdokonalení tradičních postupů, zůstává zatím jednoduše vysvětlitelnou záhadou.
ČSN 731901 můžeme vzhledem k tomu, co jsme se jejím prostřednictví dozvěděli, s jistotou označit za dobu temna šikmých střech či jejich odsunu do technického středověku. Je proto téměř nezbytné, aby ti, kteří se nechtějí nevědomky nechat navést na šikmou plochu, ČSN 731901 pečlivě prostudovali a sami si tak dotvořili nastíněný obraz o úrovni nově zastřešené ČESKÉ, značně pošramocené STŘECHY, zatím ještě šikmé.
Karel Bulín, Jiří Ledvinka, DÖRKEN, s. r. o.