Knihy

100 osvědčených stavebních detailů – Klempířství a pokrývačství

Grada vydala čtvrtou knihu z ediční řady 100 osvědčených stavebních detailů. Detaily střech jsou klíčové a lze říci, že střecha je tak spolehlivá, jak je spolehlivý její nejméně spolehlivý detail. Kromě funkčnosti hraje roli i estetický dojem z klempířských prvků.
Kniha čerpá ze starší literatury a nejde ani o učebnici ani o vyčerpávající návod. Stejně tak nechce zpochybňovat současné materiály a technologie. Jde o to ukázat řemeslníkům a stavebníkům, s čím se mohou na starších objektech setkat a eventuálně je inspirovat při řešení záludných míst na stavbě.
Kniha postupuje od obecných pojmů a nářadí k detailům střešního pláště, včetně oplechování štítů, komínů, vikýřů, atik až k okapním svodům, žlabům či komínovým lávkám. Nechybějí ani některé speciality jako pokládka doškových, šindelových nebo skleněných střech. Obsah je rozčleněn do 17 tematických celků, které víceméně odpovídají částem střech. Tyto celky jsou rozděleny na detaily, kniha se drží struktury dvoustran s popisem a vyobrazeními.
 
Štumpa, Bohumil – Šefců, Ondřej – Langner, Jiří: 100 osvědčených stavebních detailů – Klempířství a pokrývačství.
Grada Publishing, a. s., Praha 2012, 224 str., 329 Kč.