Knihy

Budovy bez bariér – Návrhy a realizace

Až 10 % osob v Evropě má omezenou schopnost pohybu nebo zhoršenou schopnost orientace, v ČR jde až o 1,2 miliónu osob. Jedná se o zdravotně postižené, ale i o seniory. V posledních desetiletích se pozornost společnosti vůči těmto spoluobčanům výrazně zlepšila, ale k dokonalosti má situace ještě daleko.
Hledisko bezbariérovosti už ale patří mezi základní aspekty, na které je třeba brát zřetel při navrhování budov. Platným právním předpisem v této oblasti je vyhláška č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Autoři knihy z nakladatelství Grada se snaží upozornit na důležité části této vyhlášky a vysvětlit je.
Cílem všech, kteří se na výstavbě budov podílejí, by pak měly budovy s minimem bariér pro handicapované. Autoři však respektují fakt, že zejména při rekonstrukcích historických budov je odstranění všech bariér obtížné, ne-li nemožné.
Úvod knihy řeší přístup do objektů, parkování, komunikace. Následuje kapitola o stavbách občanské vybavenosti a o řešeních v bytových objektech. Důležité je řešení vertikálního pohybu osob a vybavení hygienických prostor.
 
Šestáková, Irena – Lupač, Pavel: Budovy bez bariér – Návrhy a realizace. Grada Publishing, a. s., Praha 2010, 128 stran, 199 Kč.
 
mi