Knihy

Kniha Architektura moderních zahrad

Nakladatelství Grada připravilo obsáhlou publikaci věnovanou zahradní architektuře. Kniha vychází ze zkušeností jejích autorek, zahradních architektek Ivany Řehákové a Jany Stejskalové.

Architektura moderních zahradNakladatelství Grada připravilo obsáhlou publikaci věnovanou zahradní architektuře. Kniha vychází ze zkušeností jejích autorek, zahradních architektek Ivany Řehákové a Jany Stejskalové. 

Základem zahradního prostoru je soulad výtvarných, biologických a technických prvků. Estetické vnímání a tím i trendy v zahradní architektuře se pochopitelně mění. Jako inspiraci lze využít zahraniční literaturu, ne vše ale lze jednoduše převzít nebo okopírovat. Nová publikace je cenná v tom, že vychází z českého prostředí a bere v potaz jak klimatické podmínky a vhodné rostliny, tak tradici naší zahradní tvorby.

Stručná úvodní kapitola je věnovaná vývoji rodinných zahrad u nás, následuje trocha obecné teorie o kompozici. Poté už jednotlivé kapitoly rozebírají typy zahrad, nejprve podle dispozice (zahrada v rovině či ve svahu, atrium, střešní zahrada) a následně podle stylu a účelu (zahrada krajinná, venkovská, přírodní). Desátá kapitola popisuje trendy v současné zahradní tvorbě. Autorky nevynechávají ani zahrady určené pro rodiny s dětmi a začlenění herních prvků. Samostatná kapitola se věnuje zahradám historických vil 19. a 20. století.

Další část knihy je pak zaměřena spíše prakticky. Zmiňuje prvky zahradní architektury, velmi užitečný je podrobný přehled květin a dřevin pro zahrady. Závěrečná kapitola shrnuje postup kroků při provádění zahradních úprav.

Publikace je bohatě ilustrovaná, a to jak přehlednými půdorysy, tak i akvarelovými ilustracemi a velkým množstvím fotografií.

STEJSKALOVÁ, Jana a Ivana ŘEHÁKOVÁ. Architektura moderních zahrad.
Praha: Grada Publishing, a. s., 2015, 192 strany, 549 Kč.