Knihy

Knižní fond Národní technické knihovny k tematice šetrných budov se rozrůstá o další tituly

Specializovaný veřejně přístupný fond odborné literatury v oblasti šetrného stavebnictví, který od roku 2015 ve vzájemné spolupráci vytvářejí Česká rada pro šetrné budovy (CZGBC) a Národní technická knihovna, se nyní téměř zdvojnásobil. K 35 knihám z roku 2015 přibylo dalších 33 titulů v hodnotě téměř 100 000 korun, které se věnují tematice šetrné výstavby z nejrůznějších úhlů pohledu. Mohou se tak stát cennou inspirací i zdrojem informací pro architekty, investory, developery, studenty příslušných oborů i širokou veřejnost.

Ředitel Národní technické knihovny Martin Svoboda k tomu doplňuje: „Odborné publikace z oblasti šetrného stavebnictví naleznou zájemci v naší energeticky šetrné budově na řadě míst tak, jak odpovídá jejich tématu: architektura, energetika, stavební inženýrství, stavební materiály a další. Na rozdíl od původní představy kompaktní sbírky na téma šetrného stavebnictví osloví takto uspořádané publikace i řadu těch, kdo původně toto téma nehledali. Těší nás, že tak NTK může přispět k šíření povědomí o potřebě stavět i v České republice ekologicky.“

Výše uvedených celkem 33 titulů, zakoupených ve druhé vlně akvizic projektu Šetrné budovy v NTK, ještě doplní další dvě zajímavé knihy, zajištěné společností ELAN Interior: první z nich s názvem New Work Spaces se zaměřuje na moderní trendy v pracovním prostředí. Druhá – The Backbone of the Office – se v rámci tematiky zdravého prostředí v kanceláři zaměřuje na problematiku ergonomie sezení.

Do roku 2020 plánuje Česká rada pro šetrné budovy ve spolupráci s Národní technickou knihovnou a partnery fond odborné literatury postupně rozšířit až na 200 publikací. Knihy si lze na místě prostudovat či bezplatně zapůjčit za podmínek běžného knihovního řádu kdykoli v otevírací době NTK.

Více o fondu odborné literatury zaměřený na oblast šetrného stavebnictví najdete zde.

tisková zpráva, wd