Knihy

NPÚ vydal knihu o pražském hotelu Intercontinental

Národní památkový ústav (NPÚ) připravil publikaci Hotel Intercontinental v Praze. Historie | urbanismus | architektura. Knihu představili zástupci ústavu a dalších institucí, které se na monografii podílely. Publikace je součástí projektu zaměřeného na českou architekturu 60. a 70. let, v němž už vyšly knihy o obchodním domu Kotva, nádraží Vítkovice v Ostravě a brzy vyjde publikace o nyní demolované budově Transgasu.

NPÚ vydal knihu o pražském hotelu Intercontinental„Architektura tohoto období byla, a já se domnívám, že stále trochu je, nedoceněná,“ uvedla ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Dodala, že na publikaci se kromě pracovníků ústavu podíleli také odborníci z ČVUT, VUT, Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd a nezávislí historici architektury. Matyáš Kracík z NPÚ uvedl, že samotná kniha vznikala dva roky, ale tým ústavu se stavbou zabývá od roku 2015.

„Monografie, které vznikají, jsou velmi zajímavé a komplexní. Kladou si za cíl nejenom zdokumentovat historický vývoj těchto objektů, ale nabídnout i zařazení do kontextu, ať již světového nebo domácího,“ uvedla Goryczková. Dodala, že projekt zaměřený na moderní architekturu 2. poloviny 20. století letos končí a připravovaná kniha o Transgasu bude poslední, která v jeho rámci vyjde.

Hotel vznikal v tehdy populárním brutalistním stylu mezi lety 1968 a 1975 ve spolupráci tří různých architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka. Součástí publikace je svědectví žijících pamětníků, spoluautorů stavby, výtvarných umělců nebo jejich potomků či pamětníků z řad hotelových zaměstnanců.

Hotel letos v lednu koupil od slovenské skupiny Best Hotel Properties fond R2G ovládaný Oldřichem Šlemrem, Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou. „Lichotí mi být spolumajitelem objektu, o kterém se píší knihy,“ uvedl dnes Šlemr. Dodal, že hotel koupili i proto, že si ji z architektonického a uměleckého hlediska váží a že chtějí, aby zůstal zachována tak, jak je. Dodal, že by mu nevadilo a byl by i rád, kdyby stavba získala památkovou ochranu.

Noví majitelé připravují rekonstrukci interiéru hotelu, který bude od května nově provozovat hotelový řetězec Fairmont a jeho název se změní na Golden Prague Hotel (hotel Zlatá Praha) podle hotelové restaurace. K hotelu patří i parcely v Pařížské ulici a na Dvořákově nábřeží a také piazzeta, kterou město loni přejmenovalo na náměstí Miloše Formana.

Majitelé plánují úpravy okolí stavby, které počítají s vytvořením nového náměstí mírně pod úrovní Pařížské ulice na místě dnešního krytého bazénu, který se přesune. Náměstí má být tunelem přes val nábřeží propojeno s Vltavou, čímž se má Pařížská prodloužit až k řece. Kromě toho projekt navrhuje stavbu proskleného objektu na náměstí Miloše Formana na rohu Pařížské a Bílkovy ulice. Možnost zástavby na piazzetě v minulosti vyvolala odpor odborníků a veřejnosti.

zpráva ČTK