Knihy

Ochrana autorských práv u děl architektonických a urbanistických

Informační centrum ČKAIT vydalo příručku shrnující problematiku autorských práv, což je oblast odbornou, ale zejména laickou veřejností mnohdy opomíjená. Autor, prof. Ing. Vladimír Smejkal, CSc., LL.M., v předmluvě uvádí, že jeho záměrem bylo připravit publikaci pokud možno praktickou, a upozorňuje, že výklad některých ustanovení je nejednoznačný a tudíž jeho názor může být předmětem polemiky.

Ochrana autorských práv u děl architektonických a urbanistickýchInformační centrum ČKAIT vydalo příručku shrnující problematiku autorských práv, což je oblast odbornou, ale zejména laickou veřejností mnohdy opomíjená. Autor, prof. Ing. Vladimír Smejkal, CSc., LL.M., v předmluvě uvádí, že jeho záměrem bylo připravit publikaci pokud možno praktickou, a upozorňuje, že výklad některých ustanovení je nejednoznačný a tudíž jeho názor může být předmětem polemiky.

Publikace zejména shrnuje relevantní právní úpravy týkající se tvorby, užívání a ochrany autorských děl vymezovaných jako „dílo architektonické včetně díla urbanistického“ a obsahuje i výklad některých ustanovení autorského zákona. Autorovým cílem bylo pomoci ujasnit ustanovení související s tvorbou, šířením a užíváním předmětných děl, a to jak pro tvůrce – architekty, projektanty –, tak pro „druhou stranu barikády“ – investory, uživatele, zaměstnance státní správy. Příručka by měla být užitečná i pro právníky zabývající se stavebním právem a studenty, ať už právnických, nebo stavebních či architektonických fakult.


SMEJKAL, Vladimír: Ochrana autorských práv u děl architektonických a urbanistických.

IC ČKAIT, Praha 2014, 96 stran, 
210 Kč.