Knihy

Podnikání ve výstavbě v České republice

Zejména po vstupu ČR do EU se zjednodušily možnosti jednak pro české občany pro působení v zahraničí, jednak pro občany jiných zemí pro podnikání v ČR. Pro druhou skupinu je určena publikace Informačního centra ČKAIT.

Směrnice ČKAIT z roku 2008 upřesňuje podmínky pro uznávání kvalifikace cizinců. Příručka popisuje vztah autorizované osoby k firmě, jejímu vedení a úkoly, které autorizovaná osoba přebírá. Činnost autorizovaných osob je popsána s uvedením míry odpovědnosti podle právních předpisů, smluvních ujednání a etického řádu ČKAIT. Nejedná se o vyčerpávající výčet všech aspektů podnikání ve stavebnictví v ČR, cílem příručky je poskytnout základní přehled těm, kteří s podnikáním v ČR začínají.
Publikace nejprve definuje pozice zahraničních osob na úrovni autorizované osoby ve funkci odpovědného zástupce, autorizovaného inspektora a zaměstnance a poté se věnuje živnostenskému podnikání, nejprve všeobecně a následně ve stavebnictví. V příloze jsou pak vzory dokumentů požadovaných ČKAIT k uznání zahraniční kvalifikace a úplné znění zmíněné směrnice o podmínkách uznání kvalifikace.
 
Pastuszek, Karel – Pater, Jindřich: Podnikání ve výstavbě v České republice.
IC ČKAIT, Praha 2010, 76 stran, 150 Kč.
 
mi