Knihy

Pražské stavební předpisy

Dne 1. 10. 2014 vstoupily v platnost nové Pražské stavební předpisy, které upravují podmínky pro navrhování staveb v metropoli. Tyto předpisy jsou nyní k dispozici v knižní podobě, včetně odůvodnění. Publikaci je možné bezplatně stáhnout na webu Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy www.iprpraha.cz.

Pražské stavební předpisyDne 1. 10. 2014 vstoupily v platnost nové Pražské stavební předpisy, které upravují podmínky pro navrhování staveb v metropoli. Tyto předpisy jsou nyní k dispozici v knižní podobě, včetně odůvodnění. Publikaci je možné bezplatně stáhnout na webu Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy www.iprpraha.cz.

Nová pravidla pro výstavbu v Praze (Pražské stavební předpisy, PSP) zásadně ovlivní budoucí podobu metropole. Pražské stavební předpisy jsou dílem početného týmu odborníků pod vedením architekta a urbanisty Pavla Hniličky. PSP chrání volnou krajinu a parky, podporují stromořadí v ulicích, živé, bezpečné a příjemné ulice, i kvalitní bydlení. Městu ušetří významné náklady na městskou hromadnou dopravu a na infrastrukturu města. Pražské stavební předpisy zavádějí tradiční nástroje plánování města, které platily za první republiky: uliční a stavební čáru a regulovanou výšku budovy.

V několika posledních týdnech se PSP staly terčem ostré kampaně především z řad provozovatelů velkých reklamních bilboardů, kterých se jedna z částí PSP dotýká, a bohužel se z nich stalo předvolební politikum. IPR vše podrobně vysvětluje a uvádí na pravou míru na svém webu.

Pražské stavební předpisy. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, 2014, 216 stran, volně on-line.