Knihy

Publikace Příprava vápenných malt v péči o stavební památky

Informační centrum ČKAIT připravilo druhé, doplněné vydání publikace věnované vápenným maltám pro památkové objekty. Používání tradičních materiálů je základním předpokladem pro věrohodnou a citlivou rekonstrukci památek. K tomu je ale nutná znalost tradičních materiálů a technologických postupů. Mezi tyto materiály patří zejména vápenná malta.

Příprava vápenných malt v péči o stavební památkyInformační centrum ČKAIT připravilo druhé, doplněné vydání publikace věnované vápenným maltám pro památkové objekty. Používání tradičních materiálů je základním předpokladem pro věrohodnou a citlivou rekonstrukci památek. K tomu je ale nutná znalost tradičních materiálů a technologických postupů. Mezi tyto materiály patří zejména vápenná malta. 

Vápno bylo hlavním pojivem až do začátku 20. století, kdy začalo ustupovat pojivům hydraulickým. Některé tradiční postupy použití vápna tak upadly v zapomnění a je třeba je pro potřeby památkové péče oživit. K tomu slouží i nová publikace. Jejím obsahem jsou jak tradiční historické postupy přípravy vápenných malt, tak upozornění na omyly, kterých se stavebníci dopouštějí. 

MICHOINOVÁ, Dagmar. Příprava vápenných malt v péči o stavební památky.
Praha: IC ČKAIT a Národní památkový ústav, 2014, 76 stran, 105 Kč.