Knihy

Standardy pro navrhování, provádění a údržbu vegetační souvrství zelených střech

Odborná sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně připravila publikaci zaměřenou na správný návrh a následnou údržbu zelených střech. 

Standardy pro navrhování, provádění a údržbu vegetační souvrství zelených střechStandardy poslouží jako doporučení pro projektanty, investory a zhotovitele zelených střech a staly se závazným dokumentem pro stavbu zelených střech v rámci grantu Nová Zelená úsporám, který nyní umožňuje získat prostředky i na zřízení zelené střechy. Publikace je součástí projektu Zelené střechy – naděje pro budoucnost II. podpořeného v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí.

Standardy stanovují zásady a požadavky pro navrhování, provádění a údržbu zelených střech, tj. střech s vegetačním souvrstvím. Dokument popisuje různé způsoby ozelenění a rovněž používané materiály a vegetaci.

Na úvod jsou definovány pojmy a popsán vliv zelených střech na životní prostředí. Další prostor je věnován typologii zelených střech, následuje pasáž o stavebních konstrukcich pro zelené sřechy, která je však spíše informativní – detailní zpracování této oblasti ani nebylo záměrem autorů. Podrobněji je zpracována kapitola o drenážním souvrství a dalších vrstvách specifických pro zelené střechy. Podstatná je také pasáž o vhodné vegetaci a následné údržbě střechy

Publikace je po vyplnění stručného dotazníku volně ke stažení na stránkách www.zelenestrechy.info.

mi