Knihy

TP 05 – Modul pružnosti betonu

Česká betonářská společnost ČSSI vydala novou publikaci z řad technických pravidel TP 05 – Modul pružnosti betonu. Jejími autory jsou prof. Ing. Jan. L. Vítek, CSc., FEng., doc. Ing. Jiří Kolísko, Ph.D., Ing. Robert Coufal, Ph.D., Ing. Petr Huňka, Ph.D., a Ing. Michal Števula, Ph.D.

Z předmluvy: Modul pružnosti je základní charakteristikou popisující souvislost mezi napětím a jeho deformací. Výstavba stále štíhlejších a úspornějších konstrukcí na straně jedné a zvyšování pevností betonu včetně změn v jeho technologii na straně druhé vedou k nutnosti nastavení podrobnějších pravidel, jak s modulem pružnosti nakládat. Publikace se proto věnuje několika oblastem, ve kterých situace není v současné době definována, nebo je nejasná. Cílem je poskytnout podklad, který srozumitelně vymezí, co se pod pojmem modul pružnosti betonu rozumí, jak se určí, jak se kontroluje a jaké tolerance lze považovat za přípustné. Podle zkušeností z měření modulů pružnosti je patrné, že jeho hodnota je značně variabilní. Tomu je třeba přizpůsobit specifikaci betonu, návrh konstrukce i způsoby ověřování dosažených vlastností betonu.

Publikace je určena pro výrobce betonu, zkušební laboratoře, projektanty, dodavatele i investory. Jejím cílem není zavádění dalších doporučení a komplikování procesu výstavby, ale upozornění na přirozený rozptyl vlastností betonu a doporučení postupu tak, aby během výstavby nedocházelo k nedorozuměním mezi jednotlivými účastníky. Přínosem publikace je především návrh pravidel pro specifikaci a vyhodnocování zkoušek modulu pružnosti při respektování současných normových postupů jak pro návrh konstrukce, tak i pro zkoušení modulu pružnosti.

Záměrem je poukázat i na to, že výsledky měření modulu pružnosti oscilují vlivem mnoha faktorů v širokém intervalu, a není tudíž rozumné očekávat přesnou hodnotu, kterou uvádí např. EC2. Kvantifikace jednotlivých vlivů není předmětem této publikace.

U většiny konstrukcí zejména v oblasti pozemních staveb není problematika modulu pružnosti zásadní a lze proto postupovat dle dosavadních zvyklostí. U konstrukcí s větším rozpětím, u předpjatých konstrukcí nebo u mostů jsou deformační parametry betonu (reprezentované především modulem pružnosti) rozhodující pro funkci i únosnost konstrukce. V takových případech je nutné modul pružnosti specifikovat a kontrolovat. Publikace uvádí možné postupy a upozorňuje na některé rozdíly v návrhových předpisech.

Nejasná je zejména hodnota modulu pružnosti u betonů vysokopevnostních a ultravysokopevnostních (UHPC). V těchto případech je při návrhu konstrukcí nutné se opírat o výsledky zkoušek a rozhodně se nespoléhat na doporučení existujících předpisů, kde jsou hodnoty modulů pouze orientační a nemusí odpovídat vlastnostem vyrobeného betonu.

Publikace je určena pro praktickou aplikaci. Proto si neklade za cíl podrobně analyzovat jednotlivé příčiny, proč je naměřená hodnota modulu pružnosti tak variabilní. Podrobnější informace o této problematice může zájemce nalézt v seznamu literatury v příloze knihy. Autoři měli spíše zájem upozornit na velké rozdíly v naměřených modulech, poukázat na referenční metody měření a doporučit jak postupovat při specifikaci betonu pro konstrukce, u kterých je hodnota modulu podstatná pro jejich statické a dynamické působení.

VÍTEK, Jan L., Jiří KOLÍSKO, Robert COUFAL, Petr HUŇKA, Michal ŠTEVULA. TP 05 – Modul pružnosti betonu.
Praha: Česká betonářská společnost ČSSI, 2016, 30 stran, 550 Kč.

Publikaci lze objednat zde.

mi