Knihy

Tradiční vápenné omítky – poznání a praktické postupy

Historické omítky vytvářejí charakteristický vzhled měst i jednotlivých objektů a uchovávají informace o stavební činnosti v průběhu času. Až do 19. století měly omítky vesměs stejnou základní hmotu. S bouřlivým rozvojem techniky a potřebou zjednodušit, urychlit a zefektivnit stavební postupy začaly vznikat nové materiály. Tradiční vápenné omítky se tak postupně staly spíše okrajovou záležitostí pro památkové objekty. Avšak hodnota těchto staveb vyžaduje i zachování tradičních řemeslných postupů a kvalifikovanou péči. 

Tradiční vápenné omítky – poznání a praktické postupyInformační centrum ČKAIT nyní vydává publikaci renomovaných odborníků na tuto problematiku, kteří mají zkušenosti jak v oboru výzkumu historických omítek, tak z oboru praktické obnovy historických objektů. Záměrem publikace je přiblížit stavebně-technologické souvislosti záchrany a restaurování vápenných omítek a současně šetrných praktických postupů při péči o ně.

Kniha velmi fundovaně shrnuje všechny aspekty výzkumu, restaurování a obnovy historických omítek, včetně například příprav plánů akce a schvalovacích a organizačních procesů při opravách. Samostatná kapitola je věnována barevnosti vápenných omítek a knihu uzavírá několik konkrétních příkladů.

GIRSA, Václav, Dagmar MICHOINOVÁ. Tradiční vápenné omítky – Poznání a praktické postupy.
Praha: IC ČKAIT, 2016, 172 strany, 340 Kč.

mi