Knihy

Urbex – Opuštěná místa v Čechách

Urban exploration neboli urbex se zabývá průzkumem opuštěných míst, chátrajících a zapomenutých objektů. Tato aktivita spojená s objevováním tajemného, skrytého, nepřístupného se v poslední době těší vzrůstajícímu zájmu. Motto zní Zanech pouze stopy, odnes jen fotky.

kniha02 73401Urban exploration neboli urbex se zabývá průzkumem opuštěných míst, chátrajících a zapomenutých objektů. Tato aktivita spojená s objevováním tajemného, skrytého, nepřístupného se v poslední době těší vzrůstajícímu zájmu. Motto zní Zanech pouze stopy, odnes jen fotky. Urbexeři nevytvářejí nové vstupy, neodnášejí vybavení ani nezveřejňují konkrétní lokace. Se zveřejněním je spojeno dilema, zda tím bude objekt vystaven vandalům a hrozbě zničení, nebo se podaří na jeho žalostný stav upozornit a napomoci k rekonstrukci. 

Patnáctku chátrajících míst představuje kniha nakladatelství Grada. Mezi objekty jsou jak známé Barrandovské terasy či kostel v Lukové, který oživila sochařská instalace, tak i několik míst již zaniklých, např. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem nebo pozůstatky Milovic. Kromě působivých fotografií kniha ke každé stavbě uvádí i stručnou historii.

FAIGLOVÁ, Barbora a Katka HAVLÍKOVÁ. Urbex – Opuštěná místa v Čechách.
Praha: Grada Publishing, a. s., 2015, 144 strany, 499 Kč.