Konference, semináře

1. betonářská exkurze – Dvě „nej“ vodní díla na Vltavě – Orlík a Vrané

Česká betonářská společnost zahájila novou aktivitu. Zhruba jednou za půl roku bude pořádat betonářské exkurze, které budou směřovat nejen na zajímavé nové stavební objekty, ale budou se vracet i k atraktivním stavbám z betonu postaveným v nedávné i dávnější minulosti. První exkurze 14. 9. zamíří na významné vltavské přehrady.

Exkurze budou většinou jednodenní (celodenní) akce, při větších vzdálenostech příp. s noclehem. ČBS se bude snažit zajistit autentické výklady/prezentace přímých účastníků výstavby, hodnotné technické podklady. Ceny by měly být přijatelné, jen na úrovni pokrytí režijních nákladů akce.
První exkurze se koná 14. 9. 2011, odjezd je v 8 h ze Stroupežnického ulice v Praze na Smíchově. Jejím cílem jsou vodní díla vltavské kaskády Vrané a Orlík. Vodní dílo Orlík bylo vybudováno v letech 1956 až 1966 u obce Solenice. Svým objemem se zařadilo na první místo nejen mezi přehradami vltavské kaskády, ale i v celých Čechách. Vodní dílo Orlík tvoří tři části – těleso přehrady, vodní elektrárna a plavební zařízení. Vlastní je přímá, betonová tížní. Svojí výškou 91 m se řadí na první místo mezi přehradami v ČR.
Vodní dílo Vrané se začalo budovat na podzim 1930 a bylo dokončeno v roce 1935. Výše vodní hladiny a potažmo celého díla byla limitována nízko položenými obcemi na levém břehu. Dílo bylo dimenzováno na průtok, který byl dosažen při povodních v roce 1890 (2800 m3/s). Přehrada ve Vraném je nejstarší vodní dílo na Vltavě. VD Orlík: Prohlídka vnitřních chodeb hráze, elektrárny
 
Program
VD Orlík: Prohlídka vnitřních chodeb hráze, elektrárny a strojovny.
VD Vrané: Prohlídka jezu, plavebních komor, česlic a rekonstruované mostovky.
 
Počet účastníků je omezen na 48 osob. Leták s přihláškou najdete zde.
mi podle podkladů pořadatele