Konference, semináře

9. České dopravní fórum – závěrečná zpráva

V pořadí 9. konference z cyklu České dopravní fórum organizovaná společností TOP EXPO CZ se konala 18. 3. 2013 v Mramorovém sále Clam-Gallasova paláce v Praze. Hlavním tématem konference byly Priority a financování dopravních staveb ČR 2013–2015. Registrováno bylo 105 účastníků z řad významných dopravních společností, oborových organizací, akademické, diplomatické obce a státní správy.
Konference byla připravována v kooperaci s Ministerstvem dopravy ČR, ČVUT v Praze, Státním fondem dopravní infrastruktury, Sdružením dopravní telematiky a dalšími oborovými organizacemi; její odborný i společenský význam je podtržen udělením těchto záštit:
– Zbyněk Stanjura; ministr dopravy ČR,
– Josef Nosek; náměstek primátora hl. m. Prahy,
– Tomáš Čoček; ředitel SFDI,
– Jaroslav Hanák; prezident SP ČR,
– Václav Matyáš; prezident SPS ČR,
– Pavel Křeček; předseda ČKAIT.

 
Úvodního slova se ujala ředitelka TOP EXPO CZ Miloslava Veselá, která mj. vyzvala zástupce společností k obeslání jubilejního 10. ročníku soutěže Česká dopravní stavba & technologie 2012 a připomněla výročí 20 let od založení FD ČVUT v Praze. Miroslav Svítek, prezident SDT a děkan FD ČVUT v Praze, navázal poukazem na profesní úspěchy absolventů FD ČVUT, které dokladuje mj. fakt, že řada na konferenci přítomných úspěšných manažerů a dopravních expertů, jsou absolventi právě dotčené fakulty.
1. náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl zrekapituloval komplikace a finanční potíže dopravního resortu v uplynulých dvou a půl letech, poukázal na klíčový význam akcentování fáze přípravy staveb a tvorby politicky neutrálních strategických dokumentů určujících dopravně stavební priority ČR. V závěru vyjádřil přesvědčení o překonání zenitu špatných zpráv a začátku nové éry v budování dopravních staveb v ČR. Místopředseda HV PS PČR František Laudát vyzdvihl ve svém projevu mj. potřebu otevřít naši ekonomiku alternativním modelům financování technické infrastruktury s poukazem na úspěšnost například státu Izrael v oblasti tohoto typu financování. Řadu problematických okruhů pojmenoval europoslanec Jaromír Kohlíček, mezi nimi např. deficit v kooperaci s okolními státy na dlouhodobé přípravě dopravních staveb, potřebu stanovení dokonalých norem eliminujících špatné provedení technických detailů dopravních staveb. Řeč byla také o brzkém spuštění systému Galileo, podpoře alternativních pohonů v dopravě a projektu Transevropské dopravní sítě TEN-T. Prezident SPS ČR Václav Matyáš poukázal na nedávné zdárné navázání konstruktivní komunikace zástupců SPS ČR s novým vedením resortu dopravy, zkonstatoval však, že pátým rokem pokračuje v ČR recese v oboru stavebnictví a zdůraznil, že stále chybí vize střednědobého i dlouhodobého výhledu ve vztahu k dopravní infrastruktuře a investiční politice ČR.
Zástupce představenstva ČKAIT Martin Mandík uzavřel blok slavnostního zahájení vyjádřením podpory uplatnění kriteria ve veřejných soutěžích nikoli nejnižší ceny ale tzv. bezpečné ceny, tedy takové, která garantuje naplnění všech požadovaných norem.
1. konferenční blok byl věnován hlubšímu rozboru Priorit a financování dopravních staveb ČR 2013–2015. 2. konferenční blok měl název Použití moderních technologií v dopravě a dopravním stavitelství ČR.
Fotogalerii a prezentace přednášejících 9. ČDF naleznete zde.
tisková zpráva
 
9. konference z cyklu České dopravní fórum9. konference z cyklu České dopravní fórum