Konference, semináře

Co přinesla konference Smart Building 2018

Asociace chytrého bydlení připravila již 4. ročník konference Smart Building. Konala se 12. září 2018 v hotelu Wellness Step v Praze. Až 14 řečníků představilo téměř stovce zájemců aktuální současný stav, trendy v odvětví i ukázky řešení, které pomohou dělat budovy chytřejší a šetrnější.

„Těší nás, že se na konferenci podařilo spojit témata chytrých a šetrných budov, protože oba směry se vzájemně doplňují a mohou tak lépe dosáhnout společného záměru směřujícího k úsporám, energetické soběstačnosti a kvalitě vnitřního i okolního prostředí,“ uvedl Jiří Konečný, předseda Asociace chytrého bydlení. Změny klimatu a nedostatek přírodních zdrojů představují velké výzvy pro celou společnost. Přibližně 30 % celosvětových emisí skleníkových plynů a dokonce až 70 % spotřeby energie ve velkých městech lze podle zprávy Navigant research 2017 připsat budovám. Budovy se proto mohou významně podílet na dosahování cílů chytrých měst. Díky správnému návrhu stavby a inteligentním technologiím mohou vést k výraznému snižování spotřeby energií a negativních dopadů v oblasti klimatu a veřejného zdraví.

Cílem šetrných budov je efektivní využívání energií, vody, obnovitelných a dalších zdrojů s ohledem na zdravé prostředí pro jejich uživatele. Chytré technologie v budovách jsou jedním z významných prostředků jak toho dosáhnout. Inteligentní budovy zahrnují širokou škálu oblastí, které jsou schopny propojit a zefektivnit – od energetické účinnosti a systémy pro obnovitelné zdroje energie, přes informační a komunikační zařízení, konstrukční prvky až po interakce budovy s jejími obyvateli. Podle odborných průzkumů mají inteligentní budovy až ztrojnásobit svůj podíl na trhu, který představoval 3,6 miliard dolarů v roce 2017 a do roku 2026 může dosáhnout až 10,2 miliard dolarů.

Kvalita vnitřního prostředí důležitá především proto, že lidé v budovách tráví až 80 % svého času. Stále více zaměstnavatelů považuje zdravé prostředí a atraktivitu svých kanceláří za konkurenční výhodu a uvědomuje si jeho vliv na pracovní výsledky a zdraví svých zaměstnanců. Jak by měla vypadat zdravá kancelář a jaká je realita dnes na pracovištích nebo také ve školách, prezentoval Tomáš Andrejsek, předseda České rady pro šetrné budovy. S čím se nejčastěji na pracovištích potýkáme, je nevhodné osvětlení, kdy světelné spektrum neodpovídá přirozenému biorytmu člověka, překračování limitů koncentrace CO2, nevyhovující tepelná pohoda, ergonomie pracovního místa i zatěžující akustika.

„Musíme se proto zaměřit nejen na koncepty nových budov, ale také využití stávajících starších objektů, kde je možné chytré technologie a řešení začlenit i dodatečně a zlepšit tak kvalitu prostředí a současně snížit energetickou náročnost budov,“ uvádí Boris Kamenický ve své prezentaci o vlivu IoT na vývoj inteligentních budov. Dnešní systémy budov by se měli dokázat přizpůsobit aktuálním, měnícím se potřebám uživatelů i potřebě komunikace v rámci konceptu chytrých měst. Většina stávajících budov je však stále ještě bez inteligentního řízení a IoT prvků, které výrazně mění možnosti automatizace a kontroly nejen v budovách, ale i v dalších oblastech. O širokém uplatnění IoT vypovídá také očekávaný 80% nárůst využití senzorů ve světě.

Řečníci konference představili mnoho dalších zajímavých témat od návrhu šetrných budov z pohledu architekta (Len+K architekti), využití BIM při plánování budovy (Linkcity, VCES), hospodaření s vodou v budovách s ohledem na certifikaci LEED (Crestyl), trendy v oblasti fotovoltaiky, akumulace a sdílení energií (Solarninovinky.cz), využití vzduchotechniky v budovách (Atrea), nasazení chytrých technologií v budově (iNELS), technologii NB-IoT od Vodafone až po zefektivnění spolupráce a pracovních prostor s využitím interaktivní audiovizuální techniky (AV Media) a možnosti ovládání zařízení z mobilní aplikace nebo smart TV (Samsung).

Fotogalerii najdete zde.

podle podkladů Asociace chytrého bydlení