Konference, semináře

Co přinesla konference Tiles and Bricks Europe 2018

Ve dnech 4. a 5. prosince 2018 se uskutečnila v Bruselu konference Tiles and Bricks Europe (TBE) v rámci Cerame Unie. Tato organizace spojuje různé sektory keramického průmyslu. „Keramická unie“ sdružuje členy ze 30 zemí Evropy. 200 000 pracovníků je zastoupeno ve všech jejích sektorech. Již 150 let uvádí své produkty na trh, všichni společně exportují své výrobky v ceně 4,6 mld. euro. Zastupují 10 % všech výrobních závodů v Evropě, ty, které sdružuje Cerame Unie, produkují pouze 1 % skleníkových plynů, a to je argument pro hodnocení tohoto odvětví jako jednoho z nejpříznivějších k životnímu prostředí.

Dva dny se jednalo společně. Diskusní fóra byla rozdělena do několika sekcí. Pro cihláře a výrobce obkladů a dlažeb stojí za zmínku TBE Executive Committee (Tiles & Bricks Europe). Tato organizace vznikla v roce 1952 a sdružuje 22 zemí Evropy – výrobních závodů, ve kterých pracuje 50 000 lidí. Zasedání vedl prezident organizace Miroslaw Jaroszewicz. Druhou organizací, která je velmi úzce spojená s cihláři, je CET Executive Committee – Evropská dlažbová federace (Europeean Ceramic Tile Manufacturers Federation), kam patří Itálie, Španělsko – dva největší producenti v EU, dále Velká Británie, Polsko, Portugalsko, Německo, Francie, Bulharsko, Rumunsko, Nizozemí, Česká republika a Maďarsko. V rámci konference se uskutečnilo ještě setkání s prezidentem CU a společné diskusní setkání Trade Union panel debate. Závěrem jsme se společně setkali na půdě Evropského parlamentu EPCF (European Parliament Ceramics Forum) za přítomnosti členů Evropské komise, jako jsou Vincenta Basuyau, Roxany Dela Fiamor, Susanne Kellner či Antti Valle. Za Českou republiku se zúčastnili v rámci TBE Ing. Jan Fiala za Cihlařský svaz Čech a Moravy a v rámci CET Ing. Roman Blažíček vyslaný firmou Lasselsberger, s. r. o.

Hlavní témata, která se prolínala všemi zasedáními: průmysl, klima, dialog, obchod, zákazník a inovace. Bylo konstatováno, že pouze zemní plyn je do budoucna jediným možným palivem pro výpal keramických výrobků, který má nejlepší vliv na životní prostředí. Garantuje nejlepší spalovací proces, který pozitivně ovlivňuje kvalitu budoucích výrobků. CU, která sdružuje všechny keramické a příbuzné obory, ukazuje jedinou správnou cestu výroby s nejnižším množstvím vypouštěného CO2 do ovzduší. Výrobní proces se bude ubírat cestou automatizace a robotizace. Již nyní dosahuje produktivita výroby maximálních hodnot. Nejdůležitější úkol spatřuje CU v dialogu se zákazníky, aby správně pojmenovali výhody keramických výrobků.

Konference Tiles and Bricks Europe 2018Společné setkání na půdě Evropského parlamentuJan Fiala, jednatel společnosti Cihelna Štěrboholy

Členové CU předpokládají problémy napříč Evropou, co se týče lidského potenciálu. Bude potřeba odborně způsobilých zaměstnanců, přitom mladí lidé neprojevují náklonnost k technickým oborům, a proto si dávají členové CU za úkol zlepšit komunikaci s veřejností, a hlavně důrazně apelovat na národní ministerstva školství za účelem větší propagace technických oborů.

Jan Fiala, Cihelna Štěrboholy