Konference, semináře

Hliněné sdílení 2020

Sdružení hliněného stavitelství a Ústav stavitelství Fakulty architektury VUT v Brně zve na pátý ročník akce Hliněné sdílení 2020 s podtitulem Hlína v moderních stavbách. Koná se v prostorách Fakulty architektury v pátek 7. 2. 2020 od 15.30 h. Hliněné sdílení je setkání, kde se dozvíte nové informace o použití nepálené hlíny ve stavitelství přímo od praktiků. Cílem je seznámit řemeslníky a širokou veřejnost s prováděním hliněných staveb. Jednotliví přednášející seznamují posluchače se svými hlínařskými projekty, způsoby řešení problémů na stavbě i s výsledky po provedení.

Mezi posluchači obvykle převažují zájemci o stavbu či opravu svých domů za pomoci hliněného stavebního materiálu. Smyslem akce je zvýšení informovanosti široké veřejnosti o oblasti hliněného a přírodního stavitelství a přivítání nových zájemců o tento krásný přírodní materiál. Jedná se o veřejnou a maximálně otevřenou akci, která je zaměřená nejenom na realizace hliněných staveb, ale její součástí je i informování o možnosti navštívit certifikované kurzy Poznej hlínu nebo získat kvalifikaci Zhotovitel hliněných staveb. Celá akce bude zakončena diskusí. Nad akcí převzal záštitu děkan Fakulty architektury Ing. arch. MArch. Jan Kristek, Ph.D. Vstupné je dobrovolné.

V rámci akce se můžete těšit na:
– ukázku přípravy pizzy v hliněné peci na dvoře FA spojenou s výkladem o původu, funkčnosti a stavbě pece;
– slavnostní zahájení soutěže „Nebourat, ale obnovit“, zaměřené na ocenění role lidí, kteří obnovují historické hliněné domy;
– přednášky hlínařů, jako jsou Michal Navrátil, Ondřej Netík, Martin Papež, Markéta Petrová, Ivana Žabičková a další.

Další informace včetně on-line registrace najdete zde nebo na Facebooku zde.

Zdeněk Vejpustek