Konference, semináře

Konference Chytrá a čistá mobilita Prahy a měst ČR a dopravní fórum Integrovaná doprava Prahy a Středočeského kraje – shrnutí

Velký jednací sál Zastupitelstva HMP byl 17. 9. 2019 místem konání 6. ročníku celostátní konference Chytrá a čistá mobilita Prahy a měst ČR a 16. dopravního fóra Integrovaná doprava Prahy a Středočeského kraje. Preferovanými tématy akcí byly vize, strategie a koncepce rozvoje dopravy, nové energie pro dopravu, veřejná osobní integrovaná doprava jako páteř městské mobility a ITS a automatizace dopravního systému. Doprovodnou výstavu vozidel na alternativní pohon Smart City Expo mohli návštěvníci zhlédnout přímo před budovou magistrátu.

Akce se uskutečnily v rámci European Mobility Week a byly součástí programu Smart Community 2019. Atraktivní téma přilákalo více než 140 zájemců z řad zástupců komerčních firem, zástupců města a obcí, profesních profesionálů, akademiků, studentů a v neposlední řadě odborných novinářů. Úvodní prezentaci k tématu přednesl náměstek ministra MPO ČR Ing. Eduard Muřický. Zmínil mj. strategické cíle v oblasti Čisté mobility vycházející z aktualizace Národního akčního plánu a jejich naplňování ze strany MPO ČR.

Atraktivní téma konference přilákalo více než 140 zájemců

1. blok konference pod názvem Vize, strategie a koncepce otevřel Ing. Václav Novotný, Ph.D., specialista udržitelné mobility Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Přednáška Strategie rozvoje mobility v Praze zmínila východiska plánování mobility v hl. městě, demografický vývoj, důsledky vývoje mobility v Praze i vývoj počtu cestujících v prostředcích MHD. Především ale nastínila možná řešení. Aktuální příspěvek Metro I.D v Praze přednesl manažer projektu Ing. Jiří Hrnčíř z DP HMP. Zástupce developera Penta Real Estate PhDr. Pavel Streblov představil Návrh revitalizace území Masarykova nádraží Zaha Hadid Architects. 2. blok Páteř městské mobility – veřejná osobní integrovaná doprava uvedla přednáška výkonného ředitele Sdružení dopravních podniků Mgr. Martina Chvala Chytrá a čistá mobilita velkoměst. 3. blok Perspektivní (nové) energie pro dopravu uvedl zmocněnec ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Jan Bezděkovský. Jeho tématem byla Perspektiva čisté mobility z pohledu MD. 4. blok konference byl zaměřený na ITS a automatizaci dopravního systému. Úvodní prezentace Automatizace dopravního systému patřila zástupci SDT Ing. Jiřímu Matějcovi.

Všechny prezentace jsou k dispozici na webových stránkách akce zde. Celou tiskovou zprávu organizátora konference společnosti TOP Expo CZ si můžete stáhnout zde.

wd s použitím podkladů organizátora