Konference, semináře

Konference Izolace 2022 aneb Óda na konstrukční detail

Již 23. ročník specializované konference o izolacích a jejich součástech bude opět o detailech. Proč? Protože jsou považovány za úspěch a neúspěch realizace izolačních systémů, a to napříč všemi konstrukcemi. Střechami počínaje, přes mosty až po tunely.

Podle toho, co jsem se vždy učil, je konstrukční detail základem jakéhokoliv technického řešení. To platilo vždy a všude. Nevím, jestli už jsem ve věku, kdy mohu bilancovat, nicméně rád bych připomenul obr. 1. Je z publikace Stavební konstrukce I pro 2. ročník SPŠ stavebních, autor F. Rambousek a kolektiv (Praha 1969, SNTL – Nakladatelství technické literatury). Kniha byla schválena výnosem ministerstva školství dne 17. května 1967. Je to tedy 55 let co byla vydána. Musím říci, že jsem se z této knihy učil ještě v letech svého vysokoškolského studia, tedy na konci sedmdesátých let.

V technickém řešení konstrukčních detailů jsme opravdu pokročili. Na dalších obr. 2 a 3 je pro srovnání současný stav téhož konstrukčního detailu/vpusti. Je to samozřejmě dramatický rozdíl v grafice i v jednotlivých prvcích. Jenže když se podíváte pozorně a zamyslíte se, tak zjistíte, že základní principy přetrvávají. Vpust na obr. 1 je zapuštěná pod úroveň plochy (hydroizolované) střechy, současně je kryta mřížkou proti splaveninám a jedná se o prefabrikát (tehdy litinový). Svým způsobem tyto parametry platí dodnes.

K tomu se však přidaly další parametry, které musíme respektovat (nové normové požadavky). Máme také nové materiály, které nám umožňují zlepšit kvalitu střech tak, aby opravdu fungovaly, a to i s odpovídající životností. Současné technické řešení na obr. 3 je převzato do firmy Topwet (zdroj www.topwet.cz, resp. www.izolace.cz).

Kromě lehkého posunu v technickém řešení došlo v minulých letech, zejména posledních třiceti, k revoluci v informačních technologiích. V současné době již SNTL neexistuje a ani skripta nebo učebnice nejsou tak jasné, jak tomu bylo v historii. Jedním z důvodů je velmi rychlý vývoj techniky a také jiný způsob šíření informací, který je daleko flexibilnější než knihy. I když osobě jsem příznivcem knih. Obr. 2 a 3 dokumentují současný stav techniky a grafického znázornění konstrukčního detailu – stejného, jako je na obr. 1. Při srovnání těchto tří obrázků si člověk uvědomuje, jakou cestu jsme všichni ušli a jak pestré jsou současné možnosti.

Obr. 1: Technické řešení vpusti, platné k roku 1967 a dále. Prakticky platilo až do devadesátých let, kdy nastala izolační revoluceObr. 2: Konstrukční detail odvodnění plochého střešního pláštěObr. 3: Příklad konstrukčního detailu odvodnění plochého střešního pláště ve 3D

Ve výše uvedené průmyslovkové učebnici bychom našli také pár stránek o plochých střechách. Konkrétně jde o tři strany, které tehdy stačily na popis stavu izolací. V současné době jsou to stovky stran, které popisují stejnou problematiku. Možnosti technických a materiálových řešení se nám rozkošatily do neuvěřitelných rozměrů. Považuji za velmi důležité o této problematice hovořit, abychom sdíleli informace ku prospěchu všech. Konference Izolace 2022 by měla sloužit k takovému sdílení informací.

Minulý rok se konference konala také, ovšem formou webináře. Nevím, jak jste na tom vy, ale pro mne to byl docela slušný stres, jak to dopadne. Nebylo možné sledovat reakce posluchačů a nebylo možné na ně reagovat. Tohle moc příjemné není. Proto jsem osobně rád, že už nás nic podobného nečeká. Konference Izolace 2022 bude prezenční a už se těším na setkání a příjemná kuloární povídání se všemi, kterým osud našich staveb není lhostejný.

Termín konání: 10. 2. 2022
Místo konání: Praha, PVA Expo Letňany
Více informací na www.izolace.cz.

Konference Izolace 2022

Ing. Marek Novotný, PhD, odborný garant konference Izolace 2022