Konference, semináře

Konference Voda 2020 / Stavba a voda

S ohledem na dopad epidemie koronaviru na území České republiky se rozhodli organizátoři konference „Voda 2020 / Stavba a voda“ závěrečné jednání přesunout na 21. 6. 2022. V původním termínu 19. 10. 2020 proběhla vernisáž výstavy Stavba a voda a od 20. 10. 2020 se uskutečnila série webinářů, jejichž součástí byly přednášky k jednotlivým tématům konference.

Konference Voda 2020 se měla původně konat 19.-20. 10. 2020 v hotelu Olšanka v Praze 3. Jejím cílem je představit důležitá vodohospodářská díla i další stavby vznikající v úzkém kontaktu s vodou a připomenout si význam a vliv vody v urbanismu, architektuře i stavitelství. Vzhledem ke koronavirovým opatřením jednání konference proběhne v náhradním termínu 21. června 2022 na Fakultě stavební ČVUT. Program zůstává nezměněn.

VERNISÁŽ VÝSTAVY STAVBA A VODA – 20. června 2022 v 17.00 h
V aule Fakulty stavební ČVUT v Praze bude ke zhlédnutí doprovodná výstava ke konferenci VODA 2020.

KONFERENCE VODA 2020 – 21. června 2022, Fakulta stavební ČVUT
Konference VODA 2020 se v šesti sekcích dotkne hlavních témat nakládání s vodou. Přiblíží roli vody ve volné krajině, ať už se jedná o hospodaření se srážkovými vodami a pitnou vodou, retenční opatření, vznik nádrží, o hydrickou rekultivaci, umělou infiltraci a jiné technologie umožňující boj se suchem. Nedílnou součástí přednášek bude představení vodních cest a významných staveb s nimi spojených. Dále bude prezentována role vody a navrhování staveb v urbanizovaných územích. Mezi ně patří třeba revitalizace městských parků, sadů, nábřeží či fungování veřejných prostranství mezi budovami včetně fontán a dalších vodních prvků. Krajinné a městské plánování bude představeno jako nástroj adaptace na klimatické změny. Nezapomene se také na správu provozu a systémů pro zásobování pitnou vodou, vodovody, kanalizace, propojování vodárenských soustav a čištění odpadních vod. Fenoménem posledních let je budování aquaparků a koupališť, s nimiž souvisí i náročný provoz a hospodaření s bazénovými vodami. Přednášející rovněž vysvětlí způsoby ochrany staveb před nežádoucími účinky vody, před vlhkostí i škůdci. S tím souvisí zakládání staveb, nároky na zemní konstrukce vodních staveb, sanace starých ekologických zátěží atd.

V hlavní přednášce se chceme předložit jeden z možných pohledů na klimatické změny, jejich případného dopadu na vodní režim v naší krajině a důsledky z toho vyplývající.

VODA 2020 / Stavba a voda, 21. června 2022, Fakulta stavební ČVUT v Praze

Pořádají
Český svaz stavebních inženýrů ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě u příležitosti 30. výročí obnovení své činnosti a 155. výročí založení Spolku inženýrů a architektů v Království českém

Tematické zaměření přednášek
Sekce A: Hospodaření s vodou v krajině a nakládání s pitnou vodou
Sekce B: Hospodaření s vodou v sídlech
Sekce C: Urbanismus, architektura a voda
Sekce D: Městské inženýrství
Sekce E: Vliv vody a vlhkosti na stavby
Sekce F: Geotechnika

Prezentace konference
Elektronický sborník přednášek / Tištěný katalog výstavy Stavba a voda

Podrobnosti, kompletní program konference a registrace na www.voda2020.cz

podle podkladů pořadatele