Konference, semináře, Veletrhy a výstavy

Letní Dny pasivních domů

Centrum pasivního domu (CPD) pořádá o víkendu 7.–9. června letní Dny pasivních domů. Majitelé i stavitelé otevřou zdarma své domy po celé České republice a návštěvníkům umožní zjistit na vlastní kůži, jak se v domech v horkých letních dnech bydlí.

Mapa otevřených domů a další informace na www.pasivnidomy.cz. Seznam není konečný. Zapojit se mohou i další majitelé pasivních domů a podělit se o své zkušenosti s návštěvníky. Přihlásit se lze zde.

Pasivní domy se nezabývají pouze energetickou náročností a minimalizováním energie na vytápění. Jsou to především domy s vysokým komfortem užívání, neustálým přísunem čerstvého vzduchu a příjemnými teplotami. A to nejen v zimním období, ale celoročně, což potvrdily i výsledky ankety, kterou CPD provedlo mezi majiteli pasivních domů.

„Minulý rok jsme využívali výhody nočního předchlazení domu pomocí otevřených oken „na ventilačku“ a teplota za 365 dní překročila hranici 25 °C jen dvakrát, a to pouze na několik desítek minut, což považujeme na fantastické,“ říká pan Martin, majitel zděného pasivního domu.

Pan Rostislav, který již pár let bydlí v pasivní dřevostavbě, uvádí: „Když jsou hodně teplé i noci, tak teplota v interiéru bývá ráno kolem 24 °C a večer kolem 27 °C. Záleží také na tom, jaký je provoz v domácnosti.“

Mezi nejčastější otázky, které majitelé pasivních domů zodpovídají, patří:
● Jak řeší pasivní domy nebezpečí letního přehřívání?
● Je v pasivním domě potřeba chlazení?
● Necháváte okna otevřená „na ventilačku“?
● Jakým způsobem lze dosáhnout příjemného tepelného komfortu?
● Co je to by-pass pro nasávání chladného vzduchu?

mi s využitím podkladů pořadatele