Konference, semináře

Přednáška Sou Fujimota v Praze

Dne 27. března 2019 od 19 hodin se v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze uskuteční přednáška Sou Fujimota, jednoho z nejznámějších japonských architektů. Tokijský mistr transparentní architektury Sou Fujimoto (*1971) stírá hranice mezi exteriérem a interiérem. Do celosvětového povědomí se dostal jako vizionář, který stojí mezi přírodou a architekturou.

Ve 41 letech se stal nejmladším tvůrcem letního pavilonu Serpentine Gallery v roce 2013. Návštěvníci londýnského Hyde Parku tehdy obdivně prozkoumávali jeho ocelově bílou mřížovitou konstrukci připomínající vznášející se oblak. Následovaly další mimořádné stavby jako White Tree tower (Bílý strom) ve francouzském Montpellier podobající se borovici pinie nebo prosklená veřejná toaleta uprostřed zahrady nedaleko Tokia určená pouze ženám. Jeho stavby se za rok dočká i Budapešť, pro niž navrhl Dům hudby. Rodák z ostrova Hokkaidó promoval na Tokijské univerzitě a v roce 2000 založil své vlastní studio – Sou Fujimoto Architects, které se nyní účastní architektonické soutěže v Praze na komplex budov na místě bývalého Telecomu na Žižkově. Sou Fujimoto do metropole přijede na Summit architektury a rozvoje, jehož pořadatelem je Sdružení pro architekturu a rozvoj, které přednášku v CAMPU podpořilo.

Letní pavilon Serpentine Gallery, Londýn (foto Iwan Baan)Bílý strom (L'Arbre Blanc, White Tree tower), Montpellier

Vstupenky budou k dispozici od pondělí 4. 3. od 12 h na webu CAMPU zde. Přednášku bude možné sledovat on-line na Facebooku zde nebo později na Youtube zde.

tisková zpráva, wd