Konference, semináře

Přednáška Stavba vodního díla: Plavební komora Praha-Staré Město

Ve čtvrtek 17. října 2019 od 16.00 se v přednáškovém sále ČKAIT (Sokolská 15, Praha 2) koná přednáška s diskusí na téma Stavba vodního díla: Plavební komora Praha-Staré Město, kterou společně připravily výbory OP ČSSI Praha a oblastní kanceláře ČKAIT Praha. Přednášet bude Ing. Michael Trnka ml., CSc.

Přihlásit se lze prostřednictvím stránek ČKAIT nebo u vedoucí kanceláře ČSSI (e-mail: abadzic@cssi-cr.cz, tel: 227 090 410).

Plavební komora Praha-Smíchov je díky intenzivní osobní vyhlídkové lodní dopravě nejzatíženější plavební komorou ve střední Evropě. Cíle nového projektu bude dosaženo výstavbou plavební komory Praha-Staré Město překonávající spád Staroměstského jezu, jež zajistí chybějící propojení zdrže Helmovského jezu a zdrže Staroměstského jezu. Spolu se stávající plavební komorou Praha-Mánes vytvoří nezávislou paralelní vodní cestu k plavební komoře Praha-Smíchov, propojující zdrže Helmovského jezu (úsek mezi PK Praha-Štvanice a PK Praha-Smíchov) a zdrže Šítkovského jezu (úsek mezi PK Praha-Smíchov a PK Praha-Modřany).

Zvláštní stavební úřad pražského magistrátu povolil dne 9. srpna 2019 stavbu nové plavební komory u Dětského ostrova na Smíchově. Se stavbou, kterou chystá státní podnik Povodí Vltavy, nesouhlasí ani vedení Prahy, stejně jako městské části Praha 5 a Praha 1. Stavbu loni zamítl stavební úřad Prahy 5.

Námitky proti stavbě podala Praha 1, Praha 5, Klub Za starou Prahu, spolek Zdravý rozum a Český svaz stavebních inženýrů.

Komora by měla být 55 metrů dlouhá, 11 metrů široká a má být umístěna na opačné straně Dětského ostrova než ta stávající. Stavba by měla trvat dva až tři roky.

Více zde.

Radnice Prahy 5 a Prahy 1 podaly odvolání proti stavebnímu povolení nové plavební komory u Dětského ostrova na Smíchově. Proti rozhodnutí vodoprávního úřadu se odvolal i Institut plánování a rozvoje (IPR), který zastupuje pražskou samosprávu. Rozhodnutí je podle institutu nesprávné a nezákonné, protože bylo vydáno v rozporu s veřejnými zájmy obce a jejích obyvatel, a neopírá se tak o prokazatelný veřejný zájem. Zároveň z něj není zřejmé, co je zásadním důvodem umístění a povolení stavby, proto tak je v případě podání námitek takzvaně nepřezkoumatelné.
Memorandum městských částí Prahy 1, Prahy 5 a hlavního města Prahy o nesouhlasu se stavbou nové plavební komory „Praha – Staré Město“
Petice proti výstavbě plavební komory Praha – Staré Město

Informace o plánovaném projektu najdete zde:
Ředitelství vodních cest ČR: Plavební komora Praha – Staré Město 
Spolek Zdravý rozum: Vodní cesta
Rozhodnutí o povolení výjimky z ochrany zvláště chráněných druhů živočichů
Emise z lodní dopravy v oblasti Plavební komory Smíchov – studie a měření provedené pro městskou část Praha 5
Plavební komora Praha – Star Město – EIA – dokumentace vlivu záměru na životní prostředí

převzato z www.stavbaweb.cz, mi