Konference, semináře

Proběhla konference Trendy v evropské dopravě

Trendy v evropské dopravě představil druhý ročník stejnojmenné konference, kterou připravila společnost TOP EXPO CZ ve spolupráci s odbornými garanty. Hlavní program se konal v Mramorovém sálu Clam-Gallasova paláce v Praze.
Konference byla realizována v kooperaci s Ministerstvem dopravy ČR, Magistrátem hl. m. Prahy, Svazem průmyslu a dopravy ČR, ČVUT v Praze, Sdružením pro dopravní telematiku a dalšími odbornými organizacemi. Její společenský význam umocnila řada významných záštit.

 
Program v konferenčních blocích:
Spojení Letiště Václava Havla Praha s centrem metropole
Blok zahájil ředitel Odboru strategie SŽDC Marek Binko přednáškou s názvem Železniční spojení Prahy, Letiště Václava Havla Praha a Kladna, ve které rozvedl záměr realizovat modernizaci spojení Praha – Kladno s odbočkou na Letiště Václava Havla Praha do roku 2020. Navazující řečník Jiří Pos, ředitel a předseda představenstva Letiště Praha, a.s. představil pohled této společnosti na problematiku Dopravní obslužnosti Letiště Václava Havla Praha, kromě řady zajímavých statistických dat týkajících se metropolitního letiště poukázal na vzorová řešení v zahraničí. Jiří Vodrážka, vedoucí odboru Organizace provozu Dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s., provedl v rámci své prezentace Dopravní spojení na Letiště Václava Havla Praha auditorium historií budování dopravní obslužnosti Letiště Praha, současným stavem, krátkodobým a dlouhodobým výhledem vývoje dle očekávání Dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s. První blok uzavřela prezentace zástupce vědecko-technické instituce, která se dané problematice řadu let věnuje, s názvem Napojení letiště Václava Havla Praha na železniční síť a účast FD ČVUT na tomto projektu, v podání Ladislava Bíny, vedoucího Ústavu logistiky a managementu dopravy, FD ČVUT v Praze.
Inteligentní dopravní systémy
Úvodní prezentaci 2. bloku s názvem Veřejná doprava, Door-to-Door Seamless Mobility v ČR a ITS: Vize a Realita přednesl Roman Srp viceprezident a výkonný ředitel SDT. Na něho navázal obchodní ředitel Kapsch Telematic Services spol. s r.o. Karel Černý s prezentací V2X Kooperativní systémy, kde blíže popsal tuto jednu ze základních technologií v oblasti konektivity vozidel a její přínos ke koncepci kooperativní mobility. Václav Jirovský, vedoucí Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství z FD ČVUT v Praze, se věnoval Interoperabilitě mýtných systémů v Evropě – EETS, zúčastněné mj. pozval na chystaný seminář do Poslanecké sněmovny PČR, 27. 6. 2013 od 14 h, kde bude detailně popsána daná problematika. Závěr druhého bloku byl věnován inovacím v oblasti tzv. dopravy v klidu, konkrétně Pangu – inovativní technologii, umožňující řidičům platit za parkování pomocí mobilního telefonu, tu představili Čestmír Zbuzek, ředitel pro obchod a marketing a Ivo Prikryl, provozní ředitel, Pango Parking Czech, s. r. o.
Alternativní technologie v dopravě
Závěrečný blok otevřel Jakub Slavík, z informačního portálu Proelektrotechniky.cz. přednáškou věnovanou Vývojovým směrům v e-mobilitě městské dopravy ve světě. Antonín Blažek, generální ředitel VUZ, a. s., představil Nová ekologická železniční vozidla a Václav Chrz, předseda výboru pro LNG z Českého plynárenského svazu, se zaměřil na Zavádění dopravy na zkapalněný zemní plyn (LNG) Úplný závěr konference patřil Jindřichu Sadilovi z FD ČVUT v Praze, který představil výsledky a zkušenosti s Testováním a použitím elektrických akumulátorů energie.
 

Prezentace přednášejících v plné verzi a fotogalerii naleznete na konferenčním webu: http://www.top-expo.cz/konference/ted-2013/
tisková zpráva