Konference, semináře

Seminář Dřevěné konstrukce – od historie po současnost

Národní stavební centrum (NSC) zve na odborný seminář Dřevěné konstrukce – od historie po současnost. Koná se 21. června 2012 od 9 h na adrese Bauerova 10, 603 00 Brno, areál BVV mezi branami 9 a 10, přednáškový sál – 1. patro.
Seminář je zaměřen na problematiku dřevěných staveb, jako jsou sruby, srubové domy či roubenky. Zaměřuje se na architektonické a konstrukční zásady výstavby moderních srubů, dále na tepelnětechnické vlastnosti, fyzikální vlastnosti dřeva, výhody a nevýhody těchto staveb, údržbu a příklady realizací.
 
Přednášejí:
Ing. Pavla Kotásková, Ph.D.; Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity Brno
Luboš Rous, OK PYRUS, s. r. o.
Ing. Otakar Koudelka, CSc.; OK PYRUS, s. r. o.
 
Program:
 9:00 BLOK I: Dřevo – přírodní stavební materiál (Pavla Kotásková)
Struktura dřeva. Fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva. Abiotické a biotické poškození a vady dřeva. Trvanlivost a zastoupení vybraných dřevin. Konstrukční a chemická ochrana dřeva.
10:50 BLOK II: Sanace historických dřevěných konstrukcí (Luboš Rous)
Dochované dřevěné konstrukce na historických stavbách dokládají skutečně mistrovské řemeslo starých tesařských mistrů z období baroka i gotiky. Bourají také mýty o krátké životnosti dřevěných konstrukcí. Opravou poškozených částí, konzervací a provedením určitých opatření pomáháme zachovat tyto krásné a historicky cenné dřevěné konstrukce ve funkčním stavu i pro další generace.
13:00 BLOK III: Stavby z masivního dřeva (Otakar Koudelka)
Historie roubených staveb u nás a ve světě. Technologie výroby masivních dřevostaveb, návrh a projektování. Konstrukční ochrana dřeva. Realizace, výběr kulatiny a řemeslné zpracování. Předání stavby, návod na užívání a údržbu dřevěného domu. Tepelný odpor srubové stěny a požární odolnost srubových staveb.
 
Více informací ZDE.
 
Přihlásit se je možné telefonicky na 541 159 448, e-mailem na: svobodova@stavebnicentrum.cz nebo elektronicky ZDE.
 
Kontaktní osoba:
Ing. Zuzana Svobodová
Národní stavební centrum, s. r. o.
Bauerova 10/491, 603 00 Brno
Tel.: 541 159 448
 
wd