Konference, semináře

Seminář Představení aktivit World Centre of Excellence on Landslide Risk Reduction

Činnost Celosvětového centra excelence pro výzkum rizik ze sesuvů (World Centre of Excellence on Landslide Risk Reduction) v letech 2017 až 2020 představí odborníci na semináři, jenž se uskuteční v úterý 20. listopadu 2018 od 9 do 11.30 h v budově prezidia Akademie věd, Národní 3, Praha 1. Centrum excelence je společným projektem Oddělení inženýrské geologie Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, katedry fyzické geografie a geoekologie.

„Úkolem aktivit centra je dlouhodobě sledovat rozdílné typy svahových pohybů v různých částech světa a s využitím nových postupů hodnotit jejich nebezpečí pro společnost. Svou činností má přispět k redukci počtu obětí a škod, které každoročně sesuvy způsobují nejen ve světě, ale i v Česku,“ vysvětlil ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR Josef Stemberk. Doplnil, že činnost centra patří do výzkumného programu Akademie věd Strategie AV 21 v sekci Přírodní hrozby.

„Součástí aktivit centra je i tvorba celosvětové databáze ledovcových jezer, u nichž hrozí protržení břehů provázené katastrofálními záplavami v údolích pod nimi. Je možné, že tento jev bude díky změnám klimatu v budoucnu častější,“ uvedl profesor Vít Vilímek z katedry fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty UK.

Na semináři představí Vít Vilímek vznik centra a jeho zapojení do aktivit mezinárodní nevládní organizace International Consortium on Landslides na příkladu vybraných projektů z Peru a Etiopie. Dále bude Josef Stemberk prezentovat výsledky výzkumů centra v Česku a zahraničí a Jan Klimeš z Ústavu struktury a mechaniky hornin bude hovořit o přístupech ke snižování rizika ze vzniku sesuvů v Česku a peruánských Andách.

Účast je bez registrace a zdarma.

tisková zpráva, wd