Konference, semináře

Seminář Řízení kvality ve výstavbě pozemních komunikací

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství zve na odborný seminář Řízení kvality ve výstavbě pozemních komunikací. Koná se 13. 6. 2013 od 9 h na adrese Nadace, Václavské nám. 31, 110 00 Praha 1.
Odborný garant:
Ing. Ludmila Zahradnická. CSc.

 
Cílem semináře je předat posluchačům základní znalosti a podklady v právních a v dalších předpisech MD ČR, potřebné pro plnění jim přidělených odpovědností a pravomocí v přípravě a realizaci staveb pozemních komunikací (PK). V 1. části semináře jsou podány informace o obecných právních požadavcích v průřezu všech fází přípravy a realizace staveb a jejich vazba na právní a jiné předpisy specifické pro výstavbu pozemních komunikací. Je charakterizován, od roku 1994 uplatňovaný, systém jakosti v oboru pozemních komunikací (SJ-PK), definovaný ve svém vývoji ve Věstnících dopravy, jeho organizačně – řídicí a informační zabezpečení. Ve 2. části semináře jsou uvedeny konkrétní požadavky a podmínky jejich plnění v členění oblastí SJ-PK: projektové, průzkumné a diagnostické práce, zkušebnictví a laboratorní činnosti, provádění silničních a stavebních prací, ostatní výrobky a zavádění nové technologie. Jsou uvedeny povinnosti účastníků výstavby – zadavatele, projektanta a zhotovitele při plnění požadavků SJ-PK, specifika dozorové činnosti při provádění PK, průzkumné, diagnostické a laboratorní zabezpečení.
Odborný seminář určen pro pracovníky všech oblastí přípravy, realizace a dozorování staveb pozemních komunikací (PK) – zadavatel/objednatel (investor), projektant, zhotovitel, pracovníci specielních stavebních úřadů a dotčených orgánů, pracovníci zajišťující technický dozor objednatele a další, jejichž činnost je dána nebo jinak souvisí s právními a dalšími předpisy v oboru výstavby pozemních komunikací. Stavební inženýři a technici, kteří mají zájem o získání autorizace k výkonu vybraných činností ve výstavbě ve smyslu §158 stavebního zákona a zákona č. 360/92 Sb., v oboru pozemních komunikací.
 

Základní body programu:
• Charakteristika dílčích fází výstavby, poslání a vzájemné vazby účastníků výstavby – obecně a ve výstavbě PK;
• Přehled právních předpisů ve stavebnictví, jejich charakteristika a systematické uspořádání;
• Stavební zákon (SZ) a jeho prováděcí předpisy;
• Právní požadavky v dopravním stavitelství ve vazbě na SZ a jeho prováděcí předpisy;
• Poslání SJ-PK MD ČR a jeho MP (metodický pokyn);
• Organizace a řízení SJ-PK a jeho informační systém;
• Přehled a zaměření dílčích souborů předpisové dokumentace SJ-PK;
• Dozorová činnost ve stavebnictví a její specifika ve výstavbě PK;
• Konkrétní požadavky a podmínky jejich plnění v dílčích oblastech SJ-PK: projektové práce, průzkumné a diagnostické práce, zkušebnictví a laboratorní činnost, provádění silničních a stavebních prací, ostatní výrobky a zavedení nové technologie.

 
Organizační garant:
Mgr. Eva Podlešáková
Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství
Václavské náměstí 833/31
110 00 Praha 1-Nové Město
Tel.: 224 228 910
E-mail: podlesakova@abf-nadace.cz
 

On-line přihláška zde.
wd