Dřevěné a montované konstrukce, Konference, semináře

Seminář Způsoby sanace dřevěných konstrukcí historických staveb

Institut pro památky a kulturu ve spolupráci s metodickým pracovištěm Sanace dřeva při Vědecko-technickém parku profesora Lista v Brně pořádá odborný seminář doplněný panelovou diskusí na téma nejčastěji realizovaných způsobů sanace dřevěných prvků konstrukcí s názvem Způsoby sanace dřevěných konstrukcí historických staveb. Seminář se uskuteční ve čtvrtek 5. listopadu od 9 h v Nosticově paláci, sídle Ministerstva kultury, v Praze.

Účastnit se budou i odborníci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky, v. v. i., a Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského, Praha, s. p. Cílem semináře je reflektovat vhodnost či použitelnost dostupných metod pro dřevěné prvky daného druhu konstrukce. Přednesené příspěvky budou zaměřeny na specifikaci podmínek, za kterých lze dané metody použít tak, aby jejich aplikace přispěla k účinnější ochraně.

V úvodu semináře budou popsány druhy dřevokazných hub a hmyzu v konstrukcích s konkrétními ukázkami degradační činnosti. Následovat budou tři přednášky zaměřené na nejčastěji realizované způsoby sanace uvedeného biotického napadení. První dvě přednášky budou věnovány sanaci prvků pomocí tepelné energie ve formě horkého vzduchu a mikrovlnné energie jako sanačních médií. Třetí přednáška bude zaměřena na injektáže jako jednoho ze způsobů chemické sanace využívající zvýšeného tlaku a insekticidního prostředku.

Registrace na seminář je zdarma až do naplnění kapacity sálu. Registrovat se můžete ZDE. Projekt je podpořený z dotačního programu Moravskoslezského kraje.

podle podkladů portálu PROPAMÁTKY, wd