Konference, semináře

Workshop Pražská magistrála – veřejný prostor 21. století

Dne 22. 9. 2011 od 9 do 17 hod. se v hlavním sále Magistrátu hl. města Prahy (Mariánské nám. 2, Praha 1) uskuteční workshop Pražská magistrála – veřejný prostor 21. století.
Organizátorem je Centre for Central European Architecture (CCEA) ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Workshop je možností poprvé prodiskutovat problém transformace magistrály z rozdílných perspektiv a spojením dříve oddělených snah vygenerovat některé zásady pro strategii budoucí transformace.
Workshop reaguje na nejasné rozhodování o transformaci této dopravní tepny v posledních dvaceti letech bez širších debat jak mezi lokálními, tak zahraničními odborníky. Praha zatím dostatečně nereflektuje soudobou světovou tendenci omezování automobilové dopravy a podpory chodců a cyklistů. Odborníci, zástupci pražských městských částí i zainteresované skupiny a jejich názory, studie a zájmy nebyly zatím společně konfrontovány a nebyla stanovena kritéria, kterým by plánovaná transformace měla podléhat. Transformace magistrály tak postrádá celkový koncept, který by měl v dlouhodobé perspektivě obohatit město o novodobou městskou třídu – prostor, který na městské struktuře neparazituje, ale přináší mu přidanou hodnotu.
Workshop je součástí projektu Converging Territories (Sbližování regionů), který probíhá paralelně v Praze, Dublinu a Paříži a řeší palčivé otázky v daných městech. CCEA pro výzkum zvolilo právě téma proměny pražské magistrály.
Workshop je možností poprvé prodiskutovat problém transformace magistrály z rozdílných perspektiv, spojením dříve oddělených snah vygenerovat některé zásady pro strategii budoucí transformace.
Workshop je strukturován do dvou bloků. V prvním z nich je fenomén magistrály představen jako problém nejen dopravní, ale především urbanistický. Úvod bude patřit prezentaci Útvaru rozvoje města, následovat bude pohled na problémy magistrály z lokální perspektivy městkých částí. Druhý blok nastíní budoucí potenciál magistrály studií holandského ateliéru Elastik & MAT, spolu s alternativním pohledem na dopravní tematiku. Na workshop budou přizváni zahraniční hosté, kteří představí již realizovaná řešení podobných problémů ve městech Kodani, Amsterdamu či Paříži. Každý blok je doplněn o debatu, do které jsou pozváni dopravní odborníci, politici, architekti a zástupci městských částí.
Transformace hlavní pražské dopravní tepny si bezesporu zaslouží propracovaný koncept, který ji v příštích desetiletích přemění na plnohodnotný veřejný prostor. Problém Prahy není ojedinělý – i mnohá jiná evropská města se musela vypořádat s pozůstatky plánování městské infrastruktury v 2. pol. 20. století, kdy tehdy oslavované automobilové dopravě byly obětovány cenné městské prostory. Navrácení těchto míst zpět jeho uživatelům, kteří jej nechápou jen jako soubor dopravních koridorů je koncepcí životaschopnou v 21. století.
 
Kontakt
CCEA
U Půjčovny 4, Praha 1, 110 00
Tel.: 222 222 52, 777 999 627
kontaktní osoby: Yvette Vašourková (vasourkova@ccea.cz), Michaela Janečková (janeckova@ccea.cz)
 
převzato z www.stavbaweb.cz