Názor

Otevřená odpověď předsedy ČKAIT Pavla Křečka na otevřený dopis

Vážení čtenáři, níže najdete reakci Ing. Pavla Křečka na otevřený dopis, který mu zaslali tři autorizovaní inženýři. Dopis jsme publikovali ve zkrácené verzi v časopise Materiály pro stavbu 9/2015 a v plném znění na tomto portálu v rubrice Aktuality/Názor 20. 11. 2015. Odpověď předsedy ČKAIT jsme po dohodě s komorou převzali z jejích webových stránek. Doporučujeme vám nahlédnout do diskuse, která pod otevřeným dopisem probíhá.

Vážení pánové, Jiří Faltýnku, Ing. arch. Stanislave Šrote, Ing. Vojtěchu Štrbo,
děkuji za Vaše obšírné připomínky, názory na současný stav ve stavebnictví. Nejste jediní, které trápí poměry v oblasti stavitelství, projektování. Musím zároveň konstatovat, že většina kolegů prezentuje tyto názory na valných hromadách oblastí, shromážděních delegátů, v aktivech, v komisích, ve výborech. Jinými slovy přímo se snaží o aktivní účast v životě Komory, a není nás málo, komu není lhostejná současná situace. Jsem přesvědčen, že řada Vašich připomínek je řešena. Komora si za poslední dobu získala velmi dobré renomé. O tom svědčí např. to, že se Komora stala připomínkovým místem; řada z nás je členy Rady vlády pro stavebnictví ČR. Velmi aktivně jsme se v tomto roce vyjadřovali k návrhu novely stavebního zákonu a dalším 38 změnovým zákonům, ve vazbě na tuto novelu. Velmi aktivně jsme také působili při projednávání zákona o zadávání veřejných zakázek. Musím ocenit práci všech autorizovaných osob, které se aktivně zapojili, většinou bez uhrazení přímých nákladů, ve svém volném čase, v komisích.

Nevím, jaká byla prestiž naší práce v době ,,první republiky“. Určitě byla posuzována podle chování jednotlivých architektů a stavitelů. Dobře i špatně. Ale stejně je tomu tak i dnes; především jsme posuzováni podle nás samotných. Tím nechci říci, že současná společnost má v etické úrovni nastavena pravidla tak, jak bychom chtěli. Ale zase záleží na nás samotných, čím se prezentujeme. Sami mezi sebou se požíráme, nízkými cenami, mnohdy špatnou prací. Komora ale neprovádí inkviziční činnost, k tomu nebyla zřízena. Pokud se ale vyskytne konkrétní stížnost na autorizovanou osobu (AO), je tato stížnost v rámci jasně specifikovaných pravidel řešena. Komora nezasahuje do smluvních vztahů. Jak si je každý nastaví, tak je má. Myslím, že skutečně neplatí malá nebo velká zakázka, soukromá nebo veřejná: zakázka je přijata a ubírá se svou cestou, kterou Komora nemůže ovlivnit. Co můžeme, a také se o to snažíme, je vzdělávání AO, poskytnutí podkladů, které jsou k dispozici v on-line informačním systému PROFESIS, o přístup k technickým normám. Snažíme se zlepšovat obraz Komory na veřejnosti, pořádáme tiskové konference, udělujeme Cenu Inženýrské Komory, předáváme často ceny na různých akcích jako je Stavba roku, ať v celostátní nebo krajských soutěžích. Snažíme se o zlepšení informovanosti veřejnosti o naší práci. Bohužel společnost je nastavena od nejvyšších politiků na jiné zprávy než objektivní. Nevzdáváme to a budeme pokračovat v naší snaze.

Pokusím se Vám dále odpovědět podle jednotlivých kapitol Vašeho dopisu.

1. Ceny projektových prací
Já osobně pamatuji dobu, kdy vše bylo pevné. Ceník projektových prací VC-20/100 z roku 1982 byl tak závazný, že každá úprava základní ceny musela být přesně specifikována. Přišel listopad 1989 a nic neplatilo, vše bylo volné. Vznikla Komora a zákon nám dovoloval vydat Výkonový a honorářový řád (VHŘ), podkladem byl německý HOAI. Vedle toho R-Unika začala vydávat Sazebník, který nebyl nic jiného než modifikací onoho VC-20/100. Práce bylo dost, a tak celkem nebyl velký ohlas na jednotnost. Vždy se ale jednalo o doporučené pomůcky a záleželo na individuální dohodě. Přesto se stalo, že nás ÚOHS obvinil z kartelové dohody a udělil Komoře půl miliónovou pokutu. Trvalo dva roky, než soud rozhodl v náš prospěch a peníze jsme dostali zpět. S novelou autorizačního zákona byla Komorám odebrána možnost vydávat ceníky. K tomu přišla krize, málo zakázek, podhodnocování cen až na 30 % ceny obvyklé. Investoři to vycítili a ještě k tomu přispěla podmínka vybrat uchazeče na základě nejnižší ceny. Obě Komory vedly mnohá jednání ve prospěch kvality vs. cena. Nepovedlo se. V současné době se zdá, že by se situace mohla zlepšit s novelou zákonů. Ani nevím, kolikrát to již vypadalo v náš prospěch. Situace v Evropě se ještě zhoršuje, neboť v Německu, kde mají povolen honorářový řád, to vypadá, že i jim bude tato možnost odebrána. Přesto jsme společně s architekty vydali Standardy pracnosti a ,,kalkulačku“, která má být pomůckou pro stanovení objemu času nutného pro zpracování dokumentace. Každý má svou cenu a svou hodinovou sazbu. A zase jsme u toho, kdo bude dávat nízkou cenu, ten kdo nemá práci, ten kdo není možná dobrý, ale to Komora nemůže řešit. Komora nesmí říci, jaká by měla být cena, chtěli jsme zavést alespoň institut ceny obvyklé, nesmíme a tak alespoň prezentujeme, že návrhová část je z celkového nákladu v řádu jednotek procent, stavba cca představuje již 40 % a více jak 50 % jsou náklady na provoz po celou dobu životnosti stavby. Při tom právě kvalitní návrh určuje, zda bude provoz optimální. Snažíme se vysvětlit, jak důležité je dobré vybrat kvalitního projektanta.

Nesouhlasím s Vámi v jednom, a to, když napadáte důchodce, kolegyně na mateřské dovolené, Komora nebude nikoho omezovat.

Navrhujete vytvořit vnitřní komorový mechanizmus, který by eliminoval špatné a levné dokumentace. Nic nového, to již tady navrhoval jeden kolega z Karlovarské oblasti, nedokázal ale říci z jakých prostředků by byli placeni kontroloři. Hlavně podle jakého oprávnění by AO musela předložit svou práci, která je smluvním vztahem mezi jinými subjekty, ke kontrole. Jestli naleznete řešení, předložte jej na valné hromadě. Často se vyskytují snahy o další omezení AO, teď odoláváme tlaku na vytvoření experta, zejména pro kontrolu ocelových konstrukcí. Nesouhlasím s tím, myslím, že AO je jedinou odpovědnou osobou za svou práci. Tím nechci říci, že by mně nevadil stav, kdy jsou skutečně práce AO na nízké úrovni. K zlepšení má přispívat vzdělávání, což Komora dělá v bohaté míře.

2. Stavební úřady
Pochopitelně, jako jsou mezi AO špatní stavbyvedoucí, projektanti, nebude tomu jinak u pracovníků stavebních úřadů. Gaussova křivka platí pro celou společnost. Komora má velmi dobré vztahy s pracovníky Ministerstva pro místní rozvoj, pokud se vyskytne pochybení na některém úřadě, v územním plánování a dostaneme konkrétní podnět, konáme. Většinou úspěšně. Autorizovaní inspektoři vedli k problematice povolování staveb a činnosti autorizovaných inspektorů v Senátu více jak dvouhodinovou debatu, sám jsem byl s dalšími přítomen a odpovídali jsme na dotazy senátorů. Znám osoby, které jsou zaměstnanci stavebních úřadů a jsou autorizováni. Povinnost do zákona nedostaneme, ale nikdo nebrání, aby AO pracovala na stavebním úřadě. Zatím se snažíme, aby činnosti technického dozoru stavebníka byla zařazena mezi vybrané činnosti ve výstavbě.

3. Nízká úroveň některých AO a program celoživotního vzdělávání
V programu celoživotního vzdělávání pro období 2013 až 2015 došlo k řadě zjednodušení (program byl zaveden již v roce 2001). Autorizované osoby si mohly vybrat buď ze seznamu akcí zařazených do programu, nebo se mohly vzdělávat individuální formou v rámci vlastního plánu osobního rozvoje.

Jako kritérium pro posouzení účasti autorizované osoby v programu odborného vzdělávání je stanoven počet získaných bodů, které byly jednotlivým druhům akcí přiděleny. Rozsah splnění požadavku odborného vzdělávání je stanoven počtem získaných bodů v hodnoceném období, počet bodů pro období od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2015 byl stanoven na 12.

Informace o všech akcích zařazených do Programu celoživotního vzdělávání ČKAIT jsou poskytovány na internetových stránkách pod odkazem Středisko vzdělávání a informací s možností vyhledávání programů v databázi StavEduk podle zadaných kritérií. Zde lze také najít plné znění podmínek ukončovaného V. běhu programu CŽV. Seznam všech akcí je dvakrát ročně vydáván i v tištěné podobě a byl pro zájemce k vyzvednutí v oblastních kancelářích. Jedná se především o naše členy, kteří nevyužívají služeb internetu. Kromě toho je seznam akcí uveřejňován obvyklou formou (např. vývěsky, Zpravodaj ČSSI apod.), dále pak s průběžnou aktualizací Střediskem vzdělávání a informací a OK ČKAIT.

Těžiště programu celoživotního vzdělávání ČKAIT je především v zajištění akcí oblastními kancelářemi. Tato rozhodující část programů skupiny B je pro všechny účastníky bezplatná, hrazená z prostředků ČKAIT a organizačně zajišťovaná oblastními kancelářemi. Tyto akce jsou zabezpečeny buď našimi lektory, nebo lektory v rámci výměnného systému s partnerskými organizacemi, vždy však osobami, které mohou problematiku na patřičné úrovni přednášet.

Veškeré náměty a připomínky k průběhu a zlepšení CŽV můžete zaslat písemně nebo na e-mailové adresy oblastní kanceláře, řídicí komisi CŽV nebo do střediska vzdělávání a informací. K hodnocení jednotlivých akcí lze také využít elektronicky podávaný formulář, který je připraven na webových stránkách ČKAIT. Po úspěšných seminářích s problematikou Eurokódů a navrhování změn ovlivňujících statické chování panelových domů probíhá a bude pokračovat cyklus seminářů k uplatňování zákona o hospodaření energií a jeho prováděcích předpisů včetně příslušných evropských směrnic, novele stavebního zákona a jeho prováděcích vyhlášek.

Autorizované osoby oceňují formu webinářů, kdy se lze interaktivně po internetu aktivně zúčastnit vzdělávací akce, případně zhlédnout její videozáznam. Evropská rada inženýrských komor také zahájila cyklus webinářů v angličtině, kurzy se týkají zatím Eurokódú a jsou placené.

Novým prvkem v celoživotním vzdělávání je rostoucí účast autorizovaných osob podílejících se na řešení výzkumných a vývojových projektů národních a mezinárodních agentur, na aktivitách směřujících k šíření výsledků těchto projektů – publikační a lektorské činnosti. S celoživotním vzděláváním souvisí také činnost Rady pro podporu rozvoje profese, činnost pracovních aktivů, které pracují ve všech oborech autorizace, do činnosti aktivů se lze zapojit a uplatňovat náměty na akce CŽV.

Dá se konstatovat, že systém celoživotního vzdělávání, tak jak je naší Komorou realizován, plně odpovídá standardům nejvyspělejších zemí a pro řadu z nich se stal vzorem. Jak vyplývá z textu tohoto dopisu, počet povinných kreditů byl stanoven. Těší nás, že ve většině případů se přednášející nemusí dívat do přednáškové místnosti na spící účastníky, kteří byli na přednášku nahnání, sledovat odcházející během přednášky, případně okamžitě po registraci. Snížená výše spoluúčasti při škodné události byla sjednána po řadě jednání s pojišťovnou a předpokládá se její ponechání i v nové pojistné smlouvě. Možná jste se zúčastnili některých seminářů k Eurokódům a zaznamenali reakce některých účastníků, když po přednášce byl požadován ministerstvem test – požadavek byl důsledkem poskytnuté částečné finanční podpory.

Po schválení představenstvem 22. 11. 2015 bude vyhlášen další, již VI. program pro roky 2016 až 2018.

4. Přístup k normám
Přístup k technickým normám z pohledu Komory podrobně rozvádí stanovisko představenstva ČKAIT z 22. 5. 2015, publikované ve Zprávách a informacích ČKAIT č. 3/2015. Právně nejsilnějším dokumentem v této věci je v České republice Nález Ústavního soudu z 26. května 2009, o který se stanovisko představenstva ČKAIT opírá. Komora v současné době jedná s ÚNMZ o možné specifické úpravě on-line přístupu k ČSN pro členy ČKAIT.

Slovenská komora stavebních inženýrů hradí hromadný přístup k normám z členských příspěvků AO. Obecné řešení bezplatného přístupu k normám (které je žádoucí také z pohledu stavebníků a vlastníků staveb, u nichž právní předpisy stále častěji předpokládají a vyžadují znalost obsahu konkrétních technických norem), je obtížně proveditelná na národní úrovni členského státu EU a chceme v tomto směru působit na evropské orgány a evropskou administrativu.

5. Pojištění a připojištění hmotné odpovědnosti AO
Každá autorizovaná osoba musí být podle zákona o autorizaci nejpozději před započetím výkonu své činnosti pojištěna z odpovědnosti za škody; viz § 16 zákona č. 360/1992 Sb. To však neplatí pro AO v pracovním poměru. Podle naší pojistné smlouvy jsou pojištěni AO jako podnikatelé tak i AO v pracovním poměru na částku 250 000Kč. Využívá se tak množstevních slev a výhod plynoucích ze skupinového pojištění pro všechny AO (veškeré výhody viz naše pojistná smlouva na webových stránkách ČKAIT). Výše škody 250 000 Kč má především pokrýt škody způsobené AO v zaměstnaneckém poměru (4,5násobek platu). U AO, které podnikají, se jedná o částku, která se v případě připojištění dává jako výše spoluúčasti. Na tyto výhody skupinového pojištění jsou všichni členové upozorňováni v článcích Z+I ČKAIT. V případě připojištění u ČSOB pojišťovny se tato spoluúčast dává do smlouvy o připojištění automaticky; u ostatních pojišťoven je potřebné, aby si připojištění a spoluúčast kontrolovala každá AO, která si připojištění sjednává.

Představenstvo ustanovilo pojišťovací komisi, která společně s makléřem firmou GrECo JLT CZ, s. r. o., sleduje vývoj škodných událostí, postup likvidace škod pojišťovnou, stav vytvořených rezerv pro škody a případně komise řeší problémové škodné události tak, aby se škody řešily mimosoudní cestou.

O průběhu škodných událostí je pravidelně představenstvo informováno na každém svém zasedání. Informace o škodách může každý člen ČKAIT získat na oblastních kancelářích nebo přímo v Praze nebo u pojišťovací komise.

Výhody tohoto pojištění si může každý ověřit jednoduchými počty. Současná pojistná smlouva je sjednána na výši pojistného 8 143 560 Kč pro maximální počet 32 000 autorizovaných osob. Při pojistné částce 250 000 Kč pro jednu osobu a při spoluúčasti 10 000 Kč platí:

8 143 560 / 240 000 = 33,9 pojistné může vyčerpat již 34 autorizovaných osob v průběhu jednoho roku. Na jednu škodu připadne 941 autorizovaných osob!! (32 000/34 = 941). Uvedené výpočty dostatečně prokazují výhody našeho skupinového pojištění.

V případě, kdy naši někteří členové požadují navýšení částky z 250 000 Kč na 1 mil., zákonitě by došlo k drastickému navýšení pojistného. Toto navýšení nutně povede k podstatnému navýšení členských příspěvků všech AO.

AO v zaměstnaneckém poměru, kterých je většina, pak nevyužijí pravděpodobně výhod skupinového pojištění, což povede k tomu, že si budou chtít sjednat pojištění samostatně a tím všichni ztratíme veškeré výhody skupinového pojištění.

Pro předcházení vzniku škod ČKAIT pořádá kursy a přednášky pro celoživotní vzdělávání, zapojování členů do odborných aktivů, přístup k normám, vydávání odborné literatury, pravidelné vydávání Profesního informačního systému a odborných časopisů.

Jak každý člen ČKAIT zjistil při placení příspěvků, k navýšení členských příspěvků v důsledku pojistných událostí oproti např. ČKA dlouhodobě ČKAIT nemusela přistoupit. To je výsledkem nejen práce představenstva, ale i každého našeho člena komory, který se neustále odborně vzdělává a pracuje pečlivě a svědomitě. Představenstvo a její členové rádi přivítají dobré náměty našich členů ke zlepšení práce a činnosti jak představenstva, tak i celé naší Komory.

6. Časopis Stavebnictví
Časopis Stavebnictví si dal od samého počátku do vínku cíl poskytovat široké odborné veřejnosti základní informace o vývoji jednotlivých profesí souvisejících s investiční výstavbou a informace o zdařilých realizacích i o posunu v legislativě ovlivňující výstavbu. Myslíme si, že i úzcí specialisté by měli být informováni o dění v ostatních profesích a oborech.

Obsah a kvalita uveřejňovaných článků, a to ve všech oborech, souvisí s úrovní autorů a s jejich chutí podělit se o výsledky své práce s širší odbornou veřejností. Vedení časopisu neodmítne žádný kvalitní článek z kteréhokoliv oboru investiční výstavby.

K Vaší výtce, že pomíjíme některé obory, poznamenávám:

V letošním roce bylo v časopise uveřejněno:
– 16 článků, které upozorňovaly na problémy, řešily problémy či informovaly o řešení problémů spojených s kvalitou vnitřního prostředí staveb;
– 16 článků informujících o dopravních stavbách (mosty, tunely, silnice, železnice, vodní cesty);
– 9 článků zabývající se geotechnikou, a to po technické i právní stránce.

7. Deníky AO a projektová dokumentace v digitální podobě
Ano, soudní znalci mají možnost vedení deníků i v elektronické podobě. Nemám ale informace o tom, zda také slouží jako důkazný prostředek pro plnění pojistné události. Byla by na místě, jak zmiňujete, jejich modernizace a změna nevhodných částí. Uvítáme, pokud přes výbory svých oblastních kanceláří navrhnete tyto konkrétní změny s důrazem, aby v denících byla zachována tak důležitá časová souslednost záznamů.

K projektové dokumentaci v digitální podobě – stávající stavební zákon ve svých ustanoveních připouští v elektronické formě jenom formuláře v případě, když jsou podepsané elektronickým podpisem. Proč asi? Je státní správa technicky připravena na jedné straně projektové dokumentace v digitální formě přijímat a na straně druhé plnit zákonnou povinnost poskytovat účastníkům řízení nahlížení do spisu? Připusťme, že stát peníze na elektronizaci stavebních úřadů najde. Pak musí nastat změna filozofie autorizačního zákona týkající se označování projektů vlastnoručním podpisem a otiskem razítka. Vlastnoruční podpis můžeme změnit na elektronický, není problém. U razítka jsou dvě alternativy, buďto ho nebudeme vyžadovat, anebo ministerstvo vnitra musí obdobně jako u podpisu uzákonit i elektronické razítko – současně platná česká legislativa tuto možnost nemá.

Současně je třeba vyčkat na vyřešení digitalizace dokumentů z pohledu jejich dlouhodobého ukládání (archivace), což je úkol pro ministerstvo vnitra, resp. jeho archivní správu.

Co se týče poskytování dokumentů v digitální podobě ve směru projektant – stavebník, je to otázka smluvních vztahů. Nikdo Vám v tom bránit nemůže. Musíte si ale ošetřit ochranu jejich zneužití.

8. Diskusní fórum
Jsem rád, že Vám nejsou lhostejny podmínky, za kterých vykonáváte Vaši profesi. Vaše podmínky si vytvoříte především podle svých schopností. Stejně tak si je vytvářím i já. Vždy jsem se ve své projektové kanceláři snažil o dobrou práci. Stalo se mi, že jsem narazil na klienta, s kterým jsem šel až do soudního sporu, vyhrál jsem jej a stejně jsem prohrál neb on šel cestou insolventního řízení. Ano není lehké se pohybovat v drsném prostředí investiční výstavby. Snažíme se identifikovat ty nejbrutálnější smlouvy ze strany zejména veřejných zadavatelů, ale narážíme mnohdy na odpověď AO, ale nesmíte mne uvádět jmenovitě, přišel bych příště o zakázky.

Jsem rád, že apelujete na věkovou obměnu. Zažil jsem vstup mladších do práce v Komoře, většinou jim ale dlouho nevydržel elán, a já tomu rozumím, starat se o zakázky, rodinu, možná o odpočinek, pak skutečně již není čas na další činnost, zejména při poznání, že vše trvá nesmírně dlouho, a to bez zakončení podle svého přání.

S pozdravem
Ing. Pavel Křeček, předseda ČKAIT

P.S.: K jednotlivým částem se odborně vyjadřovali:
Vzdělávání: prof. Ing. Alois Materna,CSa., MBA,1. místopředseda ČKAIT
Normy: Marie Báčová, poradkyně předsedy ČKAIT
Pojištění: Ing. Pavel Pejchal, CSc., člen představenstva ČKAIT
Deník AO: Ing. Hedviga Klepáčková, vedoucí střediska legislativy
Časopis Stavebnictví: Ing. Michael Trnka, CSc., předseda redakční rady Stavebnictví