Personálie

Antoniv povede další čtyři roky stavařské odbory

Předákem stavařských odborů se na příští čtyři roky znovu stal jejich dlouholetý předseda Stanislav Antoniv. Místopředsedou Odborového svazu Stavba pak odboráři na svém sjezdu v Praze opět zvolili Milana Vomelu. ČTK o tom informoval mluvčí svazu Miroslav Svoboda. Stavařské odbory mají asi 11 500 členů.

Dvaašedesátiletý Antoniv stojí v čele stavařských odborů bez přestávky už dvacet let. Do svazu nastoupil v roce 1990, a to jako vedoucí organizačního oddělení. O dva roky později ho odboráři zvolili místopředsedou. Předsedou se stal v lednu 1995. O rok později se začal účastnit celostátní tripartity. Od roku 2002 je pak členem výboru Státního fondu rozvoje bydlení. Stanislav Antoniv je členem ČSSD, vystudoval SŠ sociálně právní s maturitou, je ženatý, má dvě děti.

Odboráři na sjezdu pozměnili své stanovy. Nyní je podle nich možné i takzvané individuální členství. Členem svazu Stavba se tak může stát také pracovník, v jehož firmě odborová organizace není. Zaregistruje se u regionálních odborových manažerů. „Řeší se tak právně i administrativně situace, kdy lidé chtějí vstupovat do odborů a zaměstnavatelé nevytvářejí podmínky pro vznik základních organizací na pracovištích,“ uvedl mluvčí svazu.

Odboráři chválí vládu za zlepšování situace ve stavebnictví. Podle nich přispěla k oživení třeba tím, že v letošním státním rozpočtu v kapitole stavebnictví přidala peníze. Oceňují také vznik postu náměstka pro stavebnictví na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a jmenování rady vlády pro stavebnictví.

zpráva ČTK, wd