Personálie

České Budějovice hledají městského architekta

Město České Budějovice hledá městského architekta pro nově zřizovaný odbor. Zájemci se mohou hlásit až do 19. července. Kandidáty na tuto pozici bude zřejmě posuzovat i architektka Eva Jiřičná, která přislíbila účast v hodnoticí komisi. Radnice nový odbor zřídila proto, aby dohlížel na koncepčnost a estetiku stavebních aktivit, informoval ČTK primátor Juraj Thoma. Funkce městského architekta dosud na magistrátu neexistovala.
Městský architekt bude zastupovat město a hájit jeho zájmy při všech územních řízeních a vydávat odborná stanoviska k připravovaným záměrům a plánům. Od nového odboru si radnice slibuje, že bude odborně prosazovat zájmy města v oblasti architektury a urbanismu a upozorňovat na necitlivé opravy a rekonstrukce starých budov.
Městský architekt bude v konkrétních případech vyjadřovat vůli a stanoviska města. Poslední slovo při povolování staveb bude mít i nadále stavební úřad. Bude se ale muset vypořádat s připomínkami městského architekta, poznamenala náměstkyně primátora Ivana Popelová.
Nový odbor bude mít čtyři pracovníky. Počet úředníků magistrátu se tím ale nezvýší. O stejný počet lidí se totiž sníží obsazení odboru vnitřních věcí.
zpráva ČTK