Personálie

Hlavním architektem Českých Budějovic bude Jan Němec

České Budějovice budou mít od ledna hlavního architekta. Komise ho vybrala na třetí pokus. Hledat ho začala už v roce 2011. Naposledy oslovila pět konkrétních osobností a zveřejnila výzvu na internetu. Ze tří architektů, kteří na nabídku reagovali, porota vybrala dvaašedesátiletého absolventa ČVUT a spolumajitele architektonického ateliéru AR18 Jana Němce.
„Hlavní architekt bude fungovat jako externista. Čtyřčlenný Útvar hlavního architekta pro něj bude vykonávat servisní činnost a zajišťovat běžnou agendu,“ náměstkyně primátora Ivana Popelová. Pokud se zbývající uchazeči proti verdiktu komise neodvolají, město s Němcem podepíše smlouvu od ledna 2014.
Němec komisi oslovil svou vizí vytýčit přirozené hranice zastavěného území města a vytvořit kolem něj převážně zelený prstenec. Chtěl by vrátit městu jeho funkci a nemovitostem v centru jejich hodnotu. Podporovat chce malé obchody. Levobřežní sídlištní město, které se počtem obyvatel rovná okresnímu městu, chce přeměnit na svébytnou a životaschopnou čtvrť. Chce pečlivěji zpracovávat regulační plány, lépe koordinovat dopravu a parkování a zamezit výstavbě průmyslových objektů na zelené louce.
zpráva ČTK