Personálie

Ministr Prachař odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Kočicu

Ministr dopravy Antonín Prachař odvolal generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavla Kočicu. Řízením organizace dočasně pověřil ředitele úseku výstavby Jiřího Mayera. Informaci ČTK potvrdil mluvčí Mministerstva dopravy ČR Tomáš Neřold. Kromě Kočici z vedení organizace odešel šéf interního auditu Vladimír Měšťan, kterého dočasně nahradil kontrolor z ROP Severozápad Stanislav Klika. Dále ŘSD opustí šéf kanceláře generálního ředitele Jiří Bezrouk.
Klika na ŘSD přichází s mandátem zkontrolovat postup v soudních sporech se stavební firmou Eurovia CS, řekl ČTK Prachař. „Jsou tam některé záležitosti, které jsou v mých očích pochybením útvaru vnitřního auditu,“ dodal s poukazem na desítky miliónů korun, které ŘSD nedokázalo kvůli promlčení po stavebních firmách vymoci.
Jen u první arbitráže z loňského října stát přišel o téměř 170 mil. Kč. Stát po firmách původně nárokoval 180 mil. Kč, větší část z toho ale podle rozhodců byla už promlčená. Eurovia, Skanska a Porr tak nakonec měly zaplatit jen 12,5 mil. Kč.
Podobně jako Klika je i Mayer řízením pověřený do konce dubna. Do té doby bude audit hotový a nové vedení ŘSD bude vybráno ve výběrovém řízení, předpokládá Prachař.
Odvolání Kočici, kterého do funkce dosadil Prachařův předchůdce Zdeněk Žák, avizoval současný šéf dopravního resortu ještě před svým jmenováním do funkce. Zároveň s tím uvedl, že je ochoten na ŘSD vzít zpět odvolanou šéfku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou, kterou krátce před jmenováním nové vlády odvolal právě Kočica.
Odvolání Bezrouka a Měšťana, které podle informací ČTK Prachař prosazuje, je v pravomoci nově pověřeného ředitele. Ministr dopravy totiž rozhoduje pouze o obsazení pozice generálního ředitele. Pravomoc jmenovat šéfy jednotlivých úseků potom oficiálně náleží řediteli ŘSD.

zpráva ČTK