Personálie

Novým šéfem SFRB je Ľubomír Vais

V čele Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) je  Ľubomír Vais (47). Ve funkci vystřídal dosavadního ředitele Jana Wagnera, který ve fondu nadále zůstává. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jan Dvořák.
Důvod změny ve vedení fondu je podle Dvořáka manažerský. „Vážím si dosavadní práce a výsledků pana ředitele Wagnera, proto také zůstává ve vedení fondu, úkolem ředitele Vaise nyní bude na práci svého předchůdce navázat a především hledat nové možnosti financování a podpory investic do bydlení," uvedl ministr pro místní rozvoj a předseda výboru fondu Kamil Jankovský (VV).
Vais do SFRB přichází zvenčí, podle tiskové zprávy má rozsáhlé zkušenosti s rozličnými developerskými projekty, na jejichž realizaci se doposud podílel. Naposledy pracoval jako generální ředitel a předseda představenstva společnosti Arch.Designproject.
Podle Jankovského je úkolem fondu reagovat na změny, kterými Česko prochází a které ovlivňují situaci na trhu s bydlením. „Jedním z takovýchto kroků je posílení schopnosti SFRB akumulovat a rozšiřovat finanční prostředky určené na podporu investic do bydlení," poznamenal Jankovský.
SFRB spravuje prostředky určené na podporu výstavby bytů, dále na podporu oprav panelových domů a na podporu výstavby technické infrastruktury v obcích. Fond měl loni v rozpočtu 3,5 miliardy korun, pro letošek mu poslanci schválili vládou navržených 1,3 miliardy korun. Fond už loni kvůli nedostatku financí pozastavil přijímání žádostí o úrokové dotace na opravy bytových domů z programu Nový panel, pro letošek s ním schválený rozpočet nepočítá. Program Nový panel původně poskytoval úrokové dotace na opravy a modernizace panelových domů, od předloňského května z něj ale mohly směřovat peníze směřovat i na opravy ostatních bytových domů.
SFRB je řízen výborem fondu, v jehož čele stojí ministr pro místní rozvoj. MMR už dříve uvedlo, že se pokusí získat každoročně alespoň 500 miliónů korun, což by za deset let umožnilo rekonstruovat 15 000 bytových jednotek.
zpráva ČTK