Aktuality

Požadavek na standard „budovy s téměř nulovou spotřebou“ se od Nového roku týká i menších staveb

Od 1. 1. 2019 se požadavek na dosažení standardu „budovy s téměř nulovou spotřebou“ týká staveb nad 350 m². Doposud byl platný pro stavby nad 1500 m². Aliance Šance pro budovy připravila přehled požadavků a srovnávací grafiku různých standardů.

„Tzv. budovy s téměř nulovou spotřebou jsou pouze o 20 % úspornější, než dosavadní požadavek, přesto je to posun ke kvalitnějšímu stavebnictví, které bude lidem šetřit náklady na energie,“ uvádí k tomu ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub. „Protože jde o malý posun, tak dle odhadů z trhu 60–70 % staveb již nyní požadavek plní, a proto nový požadavek bude mít dopad pouze na třetinu nejméně kvalitních stavitelů.“

Převzetí obecného evropského požadavku do české legislativy považuje aliance za příklad dobré praxe tvorby zákonů. Požadavek byl zaveden do českého zákona o hospodaření energií už v roce 2013, aby se stavebníci na něm mohli s dostatečným předstihem připravit. Zároveň je vztažen k datu žádosti o stavební povolení, pro stavebníky tak vytváří předvídatelné legislativní prostředí.

Podrobnou argumentaci a srovnávací grafiku různých standardů naleznete na webu Šance pro budovy.

tisková zpráva

Srovnání energetických standardů budov