Přednášky, exkurze

Den otevřených dveří Fakulty stavební ČVUT odhalí prostory, kam se volně nelze dostat

Pro Den otevřených dveří, který bude v pátek 27. listopadu v režimu online, si Fakulta stavební ČVUT připravila speciální webovou aplikaci. STAVARNA.ONLINE nabídne jednoduchou navigaci. Formou krátkých videí se představí jednotlivé bakalářské studijní programy, uchazeči o studium se seznámí se zajímavou prací akademiků. Také si budou moci podle vlastních preferencí virtuálně projít celou fakultu. Dostanou se přitom i do prostor, kam by se naživo dostat nemohli.

V tento den bude probíhat živý videochat, k dispozici zde budou stávající studenti, s nimiž si bude možné promluvit o studiu a životě na fakultě. K dispozici budou také pracovníci studijního oddělení, kteří budou zodpovídat dotazy související s přijímacím řízením a studijními povinnostmi. Pro samotnou účast na Dni otevřených dveří není nutná registrace, není potřeba si instalovat žádný speciální program. Webová aplikace STAVARNA.ONLINE je spuštěna již nyní a zájemcům nabízí možnost dostat upozornění na termín Dne otevřených dveří, aby si ho nemuseli pamatovat.

Celý program online Dne otevřených dveří se rozeběhne v pátek 27. listopadu hned ráno v 9 hodin. „Natočili jsme krátká videa pro uchazeče o studium, ve kterých jim formou rozhovorů představujeme naše bakalářské studijní programy. Uchazeče seznámíme také s podmínkami přijímacího řízení. Jsme připraveni i na situaci, kdy by kontaktní přijímací řízení nebylo z důvodu epidemie možné. Vysvětlíme, jaký by byl v takovém případě postup,“ říká prof. Zuzana Pešková, proděkanka Fakulty stavební ČVUT v Praze pro pedagogickou činnost. Rozhovory jsou předtočené, takže zájemci o studium si mohou sami vybrat, v jakou hodinu si je pustí a v jakém pořadí.

Unikátní možností je virtuální prohlídka, kdy mohou návštěvníci prostřednictvím oka kamery nahlédnout i do prostor, kam by naživo nemohli jít. „Kromě učeben jsme pro ně natočili i unikátní prostředí mnoha laboratoří, kam se jinak z důvodu bezpečnosti či omezených prostor nelze volně dostat, patří mezi ně například Podzemní laboratoř Josef nebo Laboratoř skenovací elektronové mikroskopie SEM,“ dodává prof. Karel Kabele, proděkan pro vnější vztahy Fakulty stavební ČVUT. Trasu prohlídky si každý podle toho, co ho zajímá, může zvolit sám.

Podzemní laboratoř Josef (zdroj: FSv ČVUT)

Videochat poběží v Den otevřených dveří od 9 do 15 hodin. Uchazeči si jeho prostřednictvím budou moci živě popovídat se stávajícími studenty fakulty. Jednou z nich je i Eliška Morchová, studentka druhého ročníku bakalářského studia programu Stavební inženýrství. Sama k tomu uvádí: „Z vlastní zkušenosti vím, že zeptat se současného studenta na věci kolem studia hodně pomůže. Popovídat si lze i o jednotlivých předmětech, co a jak se učí, co si při studiu pohlídat nebo jak je to s ubytováním či akcemi v kampusu Dejvice.“

Web s videi bude fungovat i po Dni otevřených dveří, takže bude možné si vše kdykoli znovu přehrát. „Uchazečům ale doporučuji využít moznosti zde na sebe uvést kontakt, mají tak zaručeno, že budou od nás dostávat aktuální informace o studiu a přijímacím řízení i dál a budou tak mít vždy čerstvé informace,“ doplňuje prof. Karel Kabele.

Jako zajímavý zdroj informací pro uchazeče a širokou veřejnost se zájmem o vědu může sloužit projekt „Srdcem stavaři“. Zde se diváci a posluchači seznámí se zajímavými projekty na Fakultě stavební ČVUT a s šíří práce zdejších akademiků. Prostřednictvím poutavých videorozhovorů a podcastů se mohou dozvědět, na čem se na fakultě aktuálně pracuje.

Více informaci na www.fsv.cvut.cz.

Den otevřených dveří Fakulty stavební ČVUT odhalí prostory, kam se volně nelze dostat (zdroj: FSv ČVUT)Den otevřených dveří Fakulty stavební ČVUT odhalí prostory, kam se volně nelze dostat (zdroj: FSv ČVUT)

podle podkladů FSv ČVUT