Přednášky, exkurze

Přednáška OPAFORM (NO) – experiment jako stavební technika

Cyklus přednášek Severská cesta, cesta k odpovědnosti, pořádaný spolkem KRUH, pokračuje on-line přednáškou i v červnu. V živém streamu se spolek KRUH spojí se zástupci norské architektonické kanceláře OPAFORM. Ti v přednášce odhalí svůj přístup k architektuře a přírodě a vysvětlí, jak vypadá spolupráce se studenty Školy architektury v Bergenu. Přednáška se uskuteční v živém vysílání na facebookových stránkách spolku KRUHCentra architektury a městského plánování – CAMP ve čtvrtek 4. 6. od 19.30 h. Akce proběhne zdarma, ovšem je možnost tuto přednášku a rovněž působení celého spolku podpořit zakoupením virtuálních vstupenek, které jsou k dispozici v předprodeji sítě GoOut.

Norské studio OPAFORM sídlící v Bergenu se věnuje neustálému prozkoumávání možností jednotlivých materiálů, stavebních postupů i procesů navrhování. Jejich návrhy jsou založeny na pozorování interakce lidí v prostoru a na filozofii, že architektura je naučená velkolepá hra. Důležitým aspektem jejich práce je výuka a spolupráce se studenty architektury a designu v Bergenu. Kancelář vede projekt Design & Build, jehož výsledkem je stavba malých architektonických intervencí (ubytovacích modulů pro jednoho člověka). Tento proces funguje jako pedagogický nástroj i jako příležitost pro výzkum různých experimentálních stavebních technik. „Dobrá architektura vždy vychází z jejího specifického fyzického a kulturního kontextu, který vychází z tradičních praktik řemesla, formy a materiálu. V naší praxi se snažíme rozvíjet architekturu, která rezonuje s minulostí i budoucností,“ dodávají o své práci zástupci studia OPAFORM.

Mezi jejich projekty patří například horská stavba Tubakuba, která je výsledkem workshopu pořádaném v roce 2014 architektem Espenem Folgerø se studenty Školy architektury v Bergenu. Kabina jako forma udržitelného bydlení šetrného k životnímu prostředí je kompletně off-grid a je z 95 % vyrobená ze dřeva. Ikonický vstup v podobě tunelu se skládá ze zakřivených dlouhých pásů borovicového dřeva připevněných ve vrstvách. Opláštění stavby modřínovým dřevem je vyrobeno tradiční japonskou metodou, která zabraňuje rozkladu a stěna obrácená do údolí je celá ze skla, takže poskytuje nádherný výhled na Bergen umístěný v údolí. Studio OPAFORM je také autorem přestavby horské stodoly na obytnou chatu v Myrkdalenu na západním pobřeží Norska, novostavby v části Nøstet v Bergenu nebo dřevěné horské kabiny Baly v Balestrandu, která rovněž vznikla v rámci programu Design & Build ve spolupráci se studenty bergenské univerzity.

tisková zpráva