Projekty

Akce cihla letos už podvanácté

Již podvanácté se počátkem května objeví v centru Prahy známé stánky Akce cihla, kde si budete moci zakoupit benefiční cihličky a pomoci tak integraci handicapovaných občanů do společnosti. Letošní ročník bude ale doplněn o několik novinek. Akci organizuje občanské sdružení Portus Praha.
Celostátní benefiční sbírková kampaň je určena na podporu moderních sociálních služeb pro lidi s mentálním postižením. Podpořené projekty se týkají hlavně integrace lidí s tímto druhem postižení do společnosti. „Našim cílem je pomoci těmto lidem na cestě k samostatnosti a nezávislosti, na cestě k běžnému životu mimo velké ústavy,“ říká ředitel občanského sdružení Tomáš Masopust. Letošní výtěžek pražské Akce cihla bude použit na stavbu nové chráněné dílny v obci Davle, kde najdou pracovní uplatnění handicapovaní lidé při výrobě populárních nakládaných sýrů a utopenců s názvem Dobroty s příběhem.
 
Velkolepé zahájení
První stánky letošního ročníku Akce cihla se objeví 9. května u výstupu metra Anděl a u výstupu metra na tramvajové zastávce I. P. Pavlova. O několik dní později, 23. května, bude otevřen i stánek v ulici Na Příkopě. První den prodeje benefičních cihel bude u každého stánku v Praze postaven rozměrný umělecký objekt či monstrózní umělecká stavba, která upoutá pozornost kolemjdoucích. Dva objekty navrhnou absolventi Ateliéru sochařství Akademie výtvarných umění, a sice Ondřej Oliva a Róbert Palúch. Třetí objekt pak vytvoří studio MMM Architekti, které je zároveň řešitelem architektonického návrhu nové chráněné dílny v Davli.
Ve středu 11. května 2011 se u stanoviště Anděl uskuteční sochařský happening, kde se budou prezentovat studenti AVU a týmy partnerů Akce cihla. Z cihel tu během několika hodin vyrostou objekty, které ohodnotí kolemjdoucí formou hlasovacích lístků. Celý happening bude moderovaný a oceněný cenou diváků.
Již tradičně se bude na prodejních místech Akce cihla konat malování na cihly. Letos se navíc mohou kupci vyfotit s velkým maskotem Akce cihla, jak jinak než s personifikovanou cihlou.
 
Řada doprovodných akcí
Letošní ročník Akce cihla bude tradičně provázet řada zajímavých kulturních, společenských nebo sportovních doprovodných akcí. V den sochařského happeningu ve středu 11. května večer se bude konat benefiční koncert v Rock Café, v neděli 19. června sportovní odpoledne zejména pro děti ve Františkánské zahradě a od 22. do 24. července v chráněném bydlení v obci Slapy otevře své brány všem návštěvníkům kulturní festival Cihlafest, kde se představí řada divadelních či hudebních souborů a skupin. Mimo jiné Tam-Tam Batucada, Lety mimo, Studio Dva, Buchty a loutky, Dva a půl cvrčka, ohňová i taneční show atd. Série doprovodných kulturních akcí bude pokračovat ještě 4. září benefičním divadelním představením Shirley Valentine v Divadle Palace v Praze na Václavském náměstí.
Více informací naleznete na www.AKCECIHLA.cz.
tisková zpráva