Projekty

Amádeus Real ukončil projekt obřího domu v Plzni

Společnost Amádeus Real se rozhodla ukončit projekt Corso Americká v Plzni. Obchodní centrum za 2,5 miliardy korun, které připravoval čtyři roky, odmítli občané před rokem v referendu. Důvodem ukončení projektu je nejistota v přístupu města a neustále se měnící postoje k investici, které aktuálně vyústily v zastavení územního řízení. ČTK to řekl právní zástupce firmy Jan Petřík. Další postup bude Amádeus koordinovat se zahraničním spoluinvestorem.
Město o ukončení projektu informováno není a překvapilo ho to. Podle výsledků referenda musí učinit všechny kroky k tomu, aby stavbě objektu na místě zbouraného domu kultury zabránilo. Investor do projektu vložil stovky miliónů korun, jež bude podle dřívějšího vyjádření požadovat po městu, stejně jako část ušlého zisku i peníze za zmařenou investici. Ve hře je i prodej 2,4hektarového pozemku, který Amádeus vlastní. Radnice za něj může dát nejvíce 270 miliónů korun, investor loni navrhl 500 miliónů.
„Vzhledem k názorovým veletočům investor oprávněně pochybuje, že město přestane mařit projekt, pokud Amádeus přistoupí k jeho úpravám,“ uvedl Petřík. Příčinou ukončení projektu je podle něj kromě vršících názorových obratů města také nestálá politická situace. „Přístup města likviduje nejen projekt Corso Americká, ale vytváří negativní prostředí pro jakoukoliv investici ve městě,“ řekl.
„Negativní stanovisko k územnímu řízení jsme dávali měsíc po výsledku referenda. Byla naše povinnost akceptovat jeho závěry. Dál to šlo na úrovni státní správy (stavební úřad), což jsme nemohli ovlivnit. Amádeus musí akceptovat referendum, nechceme ale mařit projekt. Doporučili jsme mu ho přepracovat, respektovat regulační podmínky schválené před dvěma lety,“ uvedl náměstek primátora a vyjednávač města Martin Zrzavecký.
Dodal, že radnice chtěla vyvolat schůzku o úpravách projektu. Čeká do 30. ledna, kdy budou zastupitelé diskutovat o dalším postupu. „Pak jsme připraveni jednat a s investorem spolupracovat,“ řekl. Názor na zástavbu území řekne architektonická soutěž, kterou vypíše město v únoru. Pokud radnice dostane dopis od Amádea, že s projektem končí, vyzve ho k jednání.

zpráva ČTK