Projekty

APB chce přeměnit plzeňská kasárna na Slovanech na obří bytovou zónu

Plzeňská stavební firma APB, která vlastní od roku 2007 areál největších kasáren v Plzni, je chce přeměnit na obří bytovou zónu. Majitel jednatřicetihektarové plochy nyní s magistrátem domlouvá změnu územního plánu lokality.
APB už se o změnu snažila neúspěšně několikrát, dříve ale nekomunikovala. Už rok ale spolupracuje s radnicí a její vedení nyní aktivitu soukromého vlastníka i developera území podporuje. ČTK to řekl primátorův náměstek Petr Rund (ODS).
„Nyní je tam podle územního plánu park a jedna třetina je na byty. Firma chce zvětšit zónu na bydlení na dvě třetiny,“ dodal. Šlo by tak o největší plochu na nové byty v Plzni. Na rozdíl od původních předpokladů tam vlastník nepočítá ani s lehkou výrobou.
APB požadovala zařadit změnu kategorizace území v mimořádném režimu schvalování. „Bude lepší, když se lokalita vyřeší v novém velkém územním plánu, který město musí mít od roku 2015. Od března už se něm pracuje a zastupitelstvo ho schválí do podzimu 2014,“ uvedl Rund. Na návrh ČSSD zpracovala radnice vlastní vizi lokality, která už je hotová a nyní prý nejsou rozdíly mezi názory města a investora.
„Chtějí bydlení čisté městského typu. Dále tam má být státní archiv, mateřská škola, možná supermarket a prodloužení tramvaje číslo 1. Vznikla by tam točna a záchytné parkoviště,“ dodal. V budoucnu musí totiž město opravit náměstí Milady Horákové. Investor souhlasí a městu nabídl, že pozemek na vybudování tělesa dá zdarma.
Zpoždění schvalování územního plánu podle Runda není pro APB problémem, protože velké bytové projekty v Plzni jsou zmrazené a hotové se špatně prodávají. „Že bych tu nyní zaznamenal velký boom a snahu něco velkého postavit, protože Plzeň to potřebuje a je po tom hlad a poptávka, tak to tu není a myslím si, že dlouho nebude,“ dodal.
Budovaná lokalita Nová Valcha zmenšila plochu, hůře se prodávají domy na Roudné, vyprodané nejsou Švabinské terasy, Vejprnická ulice i Černická u centra. Chmelnice na Vinicích, kde chtěl stavět Hochtief, také padly, stejné je to na Borských polích. Obří zóna na Švabinách bude omezena na deset až 15 procent plánovaného území. Bude řešena jen část, kde nejsou pozemky zasažené hlukem ze střelnice.
Bytové domy mají vyrůst v bývalé papírně, hotová už je studie zástavby. Velká plocha bude také naproti, v současné vozovně trolejbusů a autobusů v Cukrovarské ulici, kterou dopravní podnik po dokončení nového depa opustí a radnice ho nabídne soukromému developerovi.
zpráva ČTK