Projekty

Architektonický workshop Central Group na komplex budov na Žižkově je ve finále

Developer Central Group pořádá architektonický workshop na komplex budov, který má vyrůst na místě bývalého Telecomu v Praze 3 na Žižkově. Přihlásilo se 98 architektonických ateliérů ze 30 zemí celého světa. Mezi nimi i světoznámí architekti jako Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Britránie) nebo Richard Meier (USA). Naše barvy hájí Eva Jiřičná a také například Petr Pelčák, Radek Kolařík nebo Petr Bouřil.

Central Group koupil areál bývalého Telecomu o velikosti 40 tisíc m² od společnosti Cetin ze skupiny PPF v roce 2017. Nyní společnost Cetin celý areál dále užívá v nájmu, než se přestěhuje do svého nového sídla v Praze 9 u O2 arény. Nový majitel plánuje celý areál postupně zbourat z důvodu extrémně vysokého množství škodlivého azbestu ve stavbách a nemožnosti tyto technologicky specifické stavby využít k jakýmkoli jiným účelům.

Věž, kterou na den přesně před 38 lety slavnostně otevřel tehdejší premiér Lubomír Štrougal, byla ve své době nejvyšší budovou Československé socialistické republiky. Ale tato stavba už dávno svému účelu dosloužila. „Výška současné nefunkční telekomunikační věže je kolem 80 metrů a všichni v Praze jsou na vyšší a dominantní stavbu v této lokalitě zvyklí. Proto jsme v rámci poroty workshopu přesvědčeni, že na tomto místě by bylo správné postavit nový komplex architektonicky unikátních staveb, který by výškově gradoval směrem k ulici Želivského, kde by mohlo vzniknout centrum nového Žižkova. Tento logický směr jasně potvrdil i probíhající mezinárodní architektonický workshop,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Dvanáct finalistů
Šéfem poroty je profesor Zdeněk Fránek a v porotě jsou dále Josef Pleskot, Roman Koucký a David Vávra. Sestavu pěti porotců doplňuje Dušan Kunovský. První kolo mezinárodního workshopu začalo v létě minulého roku, do dalšího bylo v prosinci vybráno 12 finalistů a výsledky finálového kola budou známé na konci března. Zda se vybraná stavba bude realizovat nebo skončí v koši, bude po rozhodnutí poroty záležet na politicích z magistrátu a z Prahy 3 a pak také na odborném názoru pražského Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

tisková zpráva, wd