Projekty

Bazén hotelu Thermal opraví stát, už hledá jeho nájemce

Stát opraví kromě hotelu Thermal i jeho zchátralé venkovní bazénové centrum, symbol lázeňského města i karlovarského filmového festivalu. Hotel, který patří státu, začal hledat budoucího provozovatele bazénu, ten by mohl převzít bazén od jara 2021. 

Nabídku pronájmu zveřejnil hotel na svých webových stránkách. Zájemci o provozování bazénu, který patřil k ikonám lázeňského města, mohou nabídky odevzdat do konce října, zároveň se zaplacením jistoty 100 000 korun.

Vybraný zájemce bude partnerem při rekonstrukci bazénového centra a bude moci navrhnout úpravy podle svých potřeb. Stát, který opravy provede, ale nemusí všechny požadavky splnit.

Jak vyplývá z podmínek nabídky, budoucí nájemce bazénu a přilehlých prostor by měl areál využívat například k provozování veřejného wellness centra s využitím dostupných vřídelních zdrojů.

„Charakter areálu prostor umožňuje vybudování a provozování saunového světa a gastroslužeb pro návštěvníky areálu. Využití prostor může dále zahrnovat i vybudování a provozování privátní spa a wellness zóny pro specifickou a bonitní zahraniční klientelu na nejvyšší úrovni, která se nechce zúčastnit veřejného provozu,“ uvádí nabídka.

Nepřípustné by měly být provozy typu nočního klubu, ubytování nebo provoz neodpovídající územnímu plánu města nebo obtěžující návštěvníky hotelu.

Hotel Thermal, který spravuje ministerstvo financí, má brzy projít zásadní rekonstrukcí. Před časem řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), že rekonstrukce by měla stát 580 miliónů, přičemž 300 miliónů na ni dal stát vkladem do základního jmění hotelu, dalších 148 miliónů se podařilo získat na energetické úspory ze Státního fondu životního prostředí a zbytek pokryje úvěr.

Hotel, který je každoročně srdcem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, byl postaven podle architektonického návrhu manželů Machoninových v 70. letech ve stylu tehdy inovativního brutalismu. Od té doby neprošel zásadnější rekonstrukcí, snižuje to jeho konkurenceschopnost vůči ostatním hotelům v největším českém lázeňském městě.

zpráva ČTK