Projekty

Beroun vybuduje novou lávku pro pěší přes řeku Litavku

Beroun vybuduje novou ocelovou lávku přes řeku Litavku nedaleko obchodní akademie. Nahradí přechod pro pěší, který je ve špatném stavu. 

Náklady se odhadují na čtyři milióny korun. Stavět se má začít v létě. ČTK to řekla starostka Šárka Endrlová.
Nová lávka je navržena jako subtilní ocelová konstrukce s dřevěnou či dřevoplastovou podlahou mostovky. Jde o samokotvený ocelový oblouk s ocelovým táhlem, které je zavěšeno na oblouku pomocí ocelových závěsů. Lávka má šířku 2,5 metru, v příčném směru je vodorovná, v podélném směru podlaha lávky opisuje výškový parabolický oblouk.
Město si vybíralo ze tří variant – betonové, dřevěné a ocelové. Nakonec byl jako nejvýhodnější vybrán návrh dva a půl metru široké ocelové lávky s jedním obloukem. „Betonová lávka je totiž finančně náročná na údržbu a hrozí ničení od sprejerů. Dřevěná lávka zase měla nejvyšší pořizovací cenu,“ vysvětlila vedoucí odboru investic a majetku Martina Holotínová.
Nyní si město nechává zpracovat projekt pro stavební povolení. Je třeba, aby se k záměru vyjádřili správci všech sítí. Následně město vypíše výběrové řízení na stavební firmu, která stavbu provede.
„Naší snahou bude, aby byl zachován průchod během stavby nebo aby bylo omezení co nejkratší,“ doplnila Holotínová.
Již v loňském roce nechalo město opravit další dvě berounské lávky. Kompletní opravy se dočkala lávka u zimního stadionu i lávka V Kozle.
Podle starostky patří lávky ve městě mezi klíčové záležitosti. Nová stavba navíc souvisí s plánovaným přesunem autobusového nádraží k vlakovému, protože ji bude využívat řada cestujících. „Rozhodli jsme se postavit zcela novou lávku. Rekonstrukce té stávající, která je ve velmi špatném stavu, by totiž byla jen o málo levnější než výstavba nové, která následně bude mít mnohem delší životnost," dodala Endrlová.
mi, zpráva ČTK
 
Vizualizace nové lávky přes Litavku, zdroj www.mesto-beroun.cz